Продукти: 120 г готов тортен блат, 2 суп. лъж. ликьор (или сладко вино), 300 мл прясно мляко, 4 яйчни жълтъка, 50 г захар, 1 суп. лъж. нишесте, 2 пак. Ванилова захар, 300 г пресни ягоди, бита сметана на вкус.

Приготване: Напръскайте блата с алкохола и оставете да се напои.

Кипнете млякото с ваниловата захар. На водна баня разбийте жълтъците със захарта до гъста пяна. Добавете нишестето, разбъркайте старателно и на тънка струйка изсипете горещото мляко. Продължавайки да бъркате, изчакайте крема да се сгъсти. Охладете като потопите тенджерката в съд със студена вода. Не забравяйте да бъркате от време на време, за да не се получи кора.

Около една трета от плодовете се нарязват на филийки, а останалите се смачкват на пюре.

В долната част на висока чаша поставете от натрошения блат. Отгоре сипете малко от ягодовото пюре, следва ваниловия крем. Сложете в хладилника за два часа. Преди сервиране украсете с ягоди и бита сметана.