Какво трябва да се направи

Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни. Това предизвиква силно засенчване в зоната около кордоните.

Тогава като резултат леторастите не успяват да узреят до края на вегетацията и са по-силно застрашени от оидиум.

Внимание:

* В такива случаи филизене на излишните леторасти е абсолютно наложително. По този начин се създават по-добри условия за опазване на новия прираст от болести и неприятели.

* Много внимателно трябва да се извърши резитбата на младите лозя, които са в процес на формиране и са пострадали от градушка. Какво им се е случило?

При силни повреди, когато и тъканите около раните са започнали дори и слабо да некрозират, пръчките не трябва да се оставят за бъдещи стъбла или кордони.

А при по-слаби повреди, ако раните са калусирани и дървесината е добре узряла, едногодишните пръчки се запазват и се извършва нормална резитба за формиране.

Внимание!

Всички лозя, които са бити от градушка, е задължително:

* Да се торят правилно.

* Да се напояват при нужда.

* Да се правят своевременно необходимите почвени обработки.

* Да се провежда своевременна борба с болестите и неприятелите.

Всички тези мероприятия ще помагат за нормалното възстановяване на лозите и за по-доброто узряване на дървесината, което е важно за устойчивостта през зимата.

Внимание!

След образуването на зърната резитба на зелено за възстановяване след градушка не трябва да се извършва, сочат лозарските правила. Това може да стане само по изключение, когато градушката е паднала до началото на юли или е била много силна и е изпочупила напълно леторастите. (ХФ)