Тази година маслодайната култура ще се реколтира основно

в Южна България, много малко са посевите в Северозапада

Ваня Велинска

В края на юни, а на места в началото на юли ще започне жътвата на рапицата. Това са съвсем нормални срокове за повечето райони на страната. Известно закъснение, заради дъждовете, които паднаха през последните седмици, ще има в Южна България, където традиционно жътвата на есенниците започва малко по-рано.

Парадоксално е, но на най-топлите райони на страната тази година се пада честа да имат най-много площи и съответно да приберат най-добра реколта от маслодайната култура.

Заради продължителното засушаване през есента на много места в почти цялата северна част на България рапицата или не поникна, или по-късно беше развалена. Особено критично е положението в Северозападна България, където през последните години, по принцип се получаваха доста добри производствени резултати. На други места сериозните проблеми при рапицата дойдоха по-късно - след зимната и пролетната суша.

Дъждовете през последните дни бавят жътвата както на ечемика, така и на рапицата, каза Ангел Вукодинов, производител от района на Пловдив и Съединение. Очакваме да започнем

да жънем рапицата

в края на месеца

дори в началото на следващия. Ако всичко дотогава е нормално, се надяваме на добри резултати от полетата, които останаха.

Въпреки че тази година рапица има основно в Южна България и в района не мина без проблеми.

 

По принцип маслодайната култура, за съжаление, вече не се радва на голям интерес от земеделските производители - както тук, така и в цялата страна. Така че и в този район много от тях вече се отказват да я сеят. Въпреки това други продължават да я включват в сеитбооборота на стопанствата си. От засятата през есента рапица в тази част на страната, не оцеляха всичките площи. Заради засушаването, което започна от есента, непоникналите полета бяха презасети още тогава, други - през пролетта.

Не се отказвам от рапицата поради ред причини, споделя Ангел Вукодинов. Първо, с нея правим по-добър сеитбооборот. Второ, имаме площи, които са много бедни, на тях не стават други култури, така че дилемата е - или рапица, или нищо. Трето, при нормална година, тя

определено е доходна

култура

Тази година при нас, за разлика от други места в страната, имахме доста повече дъждове. Така че състоянието на рапицата, която се запази в района, но да спомена, че и ние също развалихме част от площите, е в добро състояние, а на отделни полета - и много добро.

Разбира се, за добиви е трудно де се говори предварително, но очакванията на производителите от Южна България са средно за около 300 кг/дка, на места и повече, а на други - по-малко.

Шансовете за добра реколта от рапица в редица райони на страната бяха попарени след продължителната суша първо през зимата, а после и през пролетта.

Над 120 хил. декара рапица се провалиха следствие на липсата на влага в почвата в районите на Шумен, Варна, Търговище, Попово и Разград, коментира Петър Недков. Въпреки че и тук имаше суша през есента, имаше и локални превалявания, които позволиха рапицата да се развие и до настъпването на зимата растенията да са в добро състояние. За съжаление,

липсата на сняг, както и на

достатъчно пролетни дъждове

доведоха до много ниска или почти никаква влагозапасеност на почвата, съответно до редуциране на рапичните посеви. И на много от площите, които първоначално изглеждаха добре, по-късно там растенията забавиха и влошиха растежа и развитието си.

Част от посевите останаха много ниски, нямаха възможност да развият потенциала си, съответно ще дадат по-ниски добиви. Разбира се, и в тези райони на страната има добри рапични полета, като такива във Върбица, Водица и другаде.

По наблюдения на специалисти най-добрите насаждения с маслодайната култура са в по-високите места, където е валяло повече сняг и в почвата се е натрупала известна влага.

Очаква се жътвата на рапицата в Североизточна България да започне в обичайните за района срокове - края на юни - началото на юли.

Предвид проблемите, които се породиха от липсата на влага обаче, със сигурност

добивите ще са 

по-ниски от предходните години

Очакванията на земеделските производители са за средни добиви около 200-300 кг/дка, които по принцип са доста по-ниски от обичайните, които получават, коментира Петър Недков. През миналата година от маслодайната култура в зависимост от хибридите и района се получиха добиви между 400-500 кг/дка.

Със сигурност, както вече казахме по-горе, най-тежко е положението в Северозападна България. Там буквално останалите рапични насаждения се броят на пръстите на двете ръце. Проблемът в тази част на страната възникна още през есента, когато рапицата не поникна и повечето площи бяха разорани още тогава.

До 20 май в района имаше сериозни засушавания, коментира агроном от голямо стопанство в Монтана. Сега, от няколко дни, вали всеки ден. Като цяло обаче растенията продължават да се развиват, зелени са, шушулките, респективно семената все още зреят.

Най-вероятно жътвата ще е през юни, но никой не се ангажира с конкретни предположения, а още повече за добиви.

И нещото, което, разбира се, съвсем логично интересува производителите,

е цената на рапицата

Все още обаче всичко е прогноза, както и спекулации. Какви обаче са очакванията?

Картината е доста шарена, коментира Ангел Вукодинов. Четох доклада на земеделското министерство на САЩ, който дава сравнително добра картина в света като цяло, но в страните от Черноморския басейн има известно напрежение, тъй като сериозни производители като Украйна и Русия няма да имат обичайните количества, които произвеждат. Така че съвсем скоро предстои да разберем какво ще се случи.

Факт е, че и тази година рапицата се определя като една от най-доходните култури, предвид че площите в света, както и в Европа са по-малко. Средната цена за периода 2019/2020 е около 675 лв./т, т.е. с 2% над предходната година. Предвижданията за тази са да се повиши на 680 лв./т, а неофициално се говори, че може дори и да надмине 700 лв./т.