Сеитбата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с по-бързи темпове спрямо предходната година. Към края на май 2020 г. засетите площи с двете пролетни култури са съответно с 10,4% и 28,2% над нивата отпреди една година.

Това сочи седмичния оперативен анализ за основните земеделски култури, изготвен от министерството на земеделието. 

Същевременно, разсадените площи с трите основни типа тютюн са в рамките на 4,9% - 16% по-малко от миналогодишните.

На този етап от кампанията има увеличение на площите за реколтиране при повечето от основните есенни култури - с между 5,9% (пшеница) и 14,3% (ръж) спрямо година по-рано. Изключение правят площите с маслодайна рапица, които остават под миналогодишните – с 24,1%, като част от пропадналите площи са презасети с пролетни
култури.

Износ

През последната седмица на май 2020 г. износът на пшеница, ечемик и рапица през Варна остава в застой. Общият експорт на пшеница през порта от началото на текущия пазарен сезон до момента изостава с 6,5% на годишна база, докато при ечемика и рапицата е налице ръст от съответно близо три пъти и 7,3%.

Общо за периода от началото на септември 2019 г. досега, експортът на царевица през Варна е с 0,8% над миналогодишния, а този на слънчоглед - с 39,2% по-малко, като през последната седмица не са преминавали товари с двете култури.

От началото на месец юли 2019 г. до 31 май 2020 г. е реализиран минимален внос на пшеница през пристанище Варна - 3,1 хил. тона. Все още няма данни за осъществен импорт на ечемик, рапица, царевица и слънчоглед през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Цени

Към 27 май 2020 г. изкупните цени на основните зърнени и маслодайни култури в страната като цяло се запазват на нивата от предходната седмица. Единствено при фуражната пшеница се отчита незначително понижение на цената на седмична база – с 0,3%.

Сравнявайки със същия период на миналия сезон, слънчогледът е поскъпнал с 10,7%, а фуражната пшеница – със 7,9%. При хлебната пшеница и царевицата също се наблюдава увеличение на цените, но по-слабо – съответно с 1,5% и 3,6%.