Без мотиката няма да може, но тя не бива да хваща кал

Юни е особен месец за лозниците. Те се развиват и се готвят да раждат. Затова, като децата, искат повече грижи. Най-важно е да им обработим леглото - около тях почвата трябва да се обработва, за да се поддържа теренът им чист от плевели. При наличие на влага се правят и повече от 3-4 обработки, обичайни като брой за вегетацията.

Но и за тях си

има стародавни правила

Първата се извършва след резитбата и почистването на лозите и конструкциите - тя е пролетна, през март-април.

Втората е важно да се направи преди пръскането на лозите, тя е някъде през юни.

Третата и четвъртата трябва да бъдат през юли-август, а ако се наложи, ще има и пета. Редно е последната да се направи преди прошарването на червеното грозде и преди омекването на бялото.

После се обработва задължително и през есента. След обиране на гроздето е задължително. Или както е казал народът, лозе се копае, когато цъфтят черешите, после - когато зреят, и задължително - когато гроздето пъстрее. Не забравяте тези народни правила. Както и това, че

трябва да се копае

по слънце, за да

изсъхнат плевелите

на които сме отсекли корените, и да не могат да пуснат семенцата си. Ако по мотиката полепва кал, спирайте работата, допълват още старите ни баби и дядовци.

Останалото е едновремешното прашене на лозите, което днес навсякъде е изместено от пръскането с препарати, които спасяват от болести и неприятели.

Третата важна юнска грижа е борбата с градушките, за нея пишем отделно.