0 В сектора няма работници, добивите са ниски, очакват се и първите фалити
Жени Владинова
Фермерите в Бавария, производители на аспержи, са под огромно напрежение, защото липсват работници за прибиране на реколтата. И големи количества висококачествени зеленчуци остават в земята неприбрани. В бранша се подготвят и за първите банкрути.
Освен това и годината е лоша -
в много ферми
реколтата от аспержи
е с до 30% по-малко
в сравнение с 2019, твърдят от Компанията за информация за селскостопанския пазар в Бон. Според анализаторите голяма част от негативите в бранша идват и от трудностите, предизвикани от кризата с корона вируса . Защото, когато стартира прибирането на аспержите, се въвеждат карантинните мерки. Едновременно с това са спрени и доставките за ресторантите и кетъринг търговията. И защото пазарът е затруднен до средата на май, а поради липса на работници е стопирано и прибирането на зеленчуците, бизнесът е обречен.
Изминалите няколко години са икономически много трудни, обяснява ситуацията в сектора управляващият директор на Асоциацията на производителите на аспержи и ягодоплодни култури в Долна Саксония Фред Ейкхорст. Според него има голяма вероятност много ферми за производство на аспержи да затворят. През 2019 г. в цялата страна са събрани 122 000 т. Това е с 8 процента по-малък обем от рекордно слабата реколта през 2018 година. Затова сега има все повече съобщения за фалити от производители на аспержи. Вече има няколко неплатежоспособни ферми – някои от тях доскоро са били най-големите производители в Тюрингия, съобщават от Асоциацията на производителите на аспержи.
Много са факторите, довели до фалита на зеленчукопроизводителите. На първо място е проблемът с намирането на достатъчно работна ръка за прибиране на реколтата. Фермерите трябва да плащат на работниците самолетните билети, както и разходите за настаняване, които рязко се увеличават поради хигиенните изисквания заради пандемията. Тези непредвидени плащания са в огромен размер. Съществуващите разпоредби за влизане на сезонни работници бяха удължени до 15 юни. Но това не подобри ситуацията.
На второ място е сушата от последните две години, която също пряко засяга производството на аспержи.
И на трето място е цената. Сезонът стартира с високото ниво в самото начало на реколтата в Германия. Тогава цената на килограм за крайните потребители беше средно до 40 процента над нивото от 2019. А сега цената се изравнява приблизително с тази от предходната година, твърдят от Асоциацията на производителите на аспержи и ягодоплодни култури в Долна Саксония. По време на Великденските празници цената за най-висококачествените аспержи е средно 6,86 евро/кг, и то за бели аспержи от първото сортиране. А при директните продажби аспержите са по-скъпи: ако купувате зеленчуците от фермера, трябва да платите 12 евро/кг, пояснява Фред Ейкхорст. Неизбежно е след толкова много негативи за един сектор да се стигне до фалита на повечето производители на аспержи в Германия.
Коментари