Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч).

В Италия пикатата не е толкова метод на готвене, колкото сос на базата на лимонов сок и масло с подправки. Много популярно ястие там е телешката пиката: piccata di vitello al limone.

Много важно е да се знае, че така приготвено месото остава крехко и нежно. Обърнете внимание на сосчето с нарязан карамелизиран лимон и лук.

Как се приготвя пиката с пилешки гърди?

Продукти: 4 пилешки гърди без кожа, сол и черен пипер на вкус, брашно за паниране, 6 супени лъжици масло, 3 суп. лъж. зехтин, 1 глава лук, нарязан на тънки филийки, 1 лимон (половината, нарязан на кръгчета, и сокът от другата половина (2 супени лъжици)), 180 мл пилешки бульон, 4 суп. лъж. дребни каперси или малки мариновани чушки, магданоз.

Приготвяне: Нарежете пилешкото месо на две части по дължина. Малък трик е да го оставите за 15 минути в камерата, за да се стегне, без да замръзва, и по-лесно да се реже. Поръсете филетата със сол и черен пипер. Оваляйте в брашно и след това изтръскайте излишното.

В голям тиган загрейте по 3 супени лъжици масло и зехтин на средно силен котлон. Когато маслото е достатъчно загрято, сложете пилешките хапки. Най-добре се прави на части, като се изчаква между отделните порции мазнината отново да се загрее. Така гърдите ще се “запечатат”, без да пускат много сок.

Пържете по 3 минути от всяка страна.

След като първата порция месо е готова, прехвърлете в чиния и, ако е необходимо, добавете още зехтин.

Когато месото е готово, в същата мазнина сипете лука и нарязания лимон. Запържете 3-4 минути, докато лукът леко се карамелизира. После прибавете бульона и варете, докато течността изври наполовина (около 3-4 минути). Намалете котлона и добавете останалото масло, каперси и лимоновия сок.

Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.

Залейте пилешките гърди със соса и поръсете с магданоз.