За да предпазят стадата си от хищници, животновъди в страната често посягат на отровните примамки, но така нанасят още по-големи щети, алармират често природозащитни организации. 

От днес - 22 май, на световния ден на биологичното разнообразие, работна група към Национална стратегия за борба с отровите в България (чиито инициатор е Българско дружество за защита на птиците) отваря публична консултация за нейното обсъждане. За сега чернова на стратегията е разписана и одобрена от Националната работна група с участието на отговорните институции, научни институти и заинтересованите организации.

20-и юни е крайният срок за даване на мнения тук.

Използването на отровни примамки като неселективен метод за борба с „вредители“ е забранено по силата на редица европейски директиви и националното ни законодателство, тъй като нанася катастрофални щети върху популациите на много застрашени видове и екосистемите като цяло. В много европейски държави, включително и на Балканите, има разработени стратегии за борба с отровите. Въпреки, че България е сред страните с най-високо биоразнообразие в Европа, тя все още е сред изключенията и няма такъв оперативен стратегически инструмент, припомнят от БДЗП. 

Подготовката на такъв документ у нас започна миналата година с участието на няколко еко- и ловни организации в страната, БАБХ, МВР и МОСВ, за което писахме във в. Български фермер.

Стратегията предоставя научно обоснована, правно издържана, функционално и финансово обезпечена и устойчива система за организация на работа, контрол, взаимодействие и оперативност на основните държавни институции, НПО и други заинтересовани страни по проблема с нежеланото вредно въздействие на отровите върху биоразнообразието.