Приготвянето на този кекс е бързо и лесно. В същото време можете да го изпечете по-късно директно в чашата, където сте смесили необходимите продукти.

Какво ще ви е нужно: термоустойчива чаша, в която ще можете да готвите в микровълновата печка, 4 супени лъжици брашно, 4 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. какао, 1 яйце, 3 суп. лъж. прясно мляко, щипка ванилия (по желание), натрошени ядки или шоколадов чипс (вземат се 3 супени лъжици).

По принцип съставките могат да се променят (според вашия вкус).

Приготвяне: Захарта, брашното, ванилията, какаото и ядките или шоколадът се изсипват в чашата. Всичко се разбърква с вилица. Добавя се яйцето и всичко се разбърква отново.

След това се наливат мляко и малко растително масло. Отново всичко е смесено. След като сместа е готова, по-добре е да се уверите, че всичко е добре смесено. Изсипете в чашата, в която ще се пече кексът. Чашата трябва да е запълнена до средата (тестото все пак ще се надигне).

Термоустойчивата чаша се слага в микровълновата печка за три минути, като мощността е настроена на 800 - 1000 вата. Когато кексът е готов, можете отгоре да го полеете със сироп, бита сметана или просто да го поръсите с пудра захар.

Нашите бележки за рецептата:

1. Използвайте или голяма халба, или няколко по-малки (за да можете да сипете приготвеното тесто, без да ги препълвате).

2. Ако не обичате прекалено сладко или сте на диета, сложете по-малко захар (кексът пак ще е много вкусен).

3. Освен шоколад и ядки можете да добавите горски плодове (например червени или черни боровинки или всякакви други).

Не се страхувайте да експериментирате!

4. Ако добавите и бакпулвер, тестото ще бъде по-въздушно и по-нежно.

5. Възможно е и въобще да не добавяте мазнина (ако не ползвате бакпулвер, кексът ще е с гъста и плътна консистенция и лесно ще се извади от чашата).

6. Когато определяте количеството на брашното, най-добре е лъжицата да е с малък връх. Ако прекалите с брашното, кексът ще ви се получи някак “тежък”.