Какво може да бъде по-вкусно през пролетта и лятото от свежите зелени ястия! За мнозина те са станали любими не само заради уникалния си вкус, но и заради полезните си качества.

Продукти: 1 литър зеленчуков бульон, 300 г прясна зеленинка (спанак, коприва, див чесън), малка зелена салата, 2 средно големи картофа, 2 средно големи глави лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици зехтин, прясно смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Чесънът, лукът и картофите се обелват и нарязват на ситно. Поставете бульона на котлона и го изчакайте да заври.

В тенджера с дебело дъно загрейте зехнина и прибавете чесъна и лука. Запържете на средна температура за около 10 минути, докато омекнат. Добавете картофите и горещия бульон. Изчакайте да заври и гответе около 15 минути, докато картофите омекнат.

Всички зеленинки (включително салата) се нарязват на ситно и се прехвърлят в сито или марля. Поставят се в тенджерка с вряла вода. Покриват се с капак и се варят около пет минути. След това ги добавете към бульона и подправете със сол и черен пипер. Пасирайте с блендер, докато е още гореща супата, до получаването на гладка смес.

Ако желаете, можете да добавите още сол или черен пипер, заквасена сметана, крутони или други подправки.