Традиционно, когато става дума за кюфтета, знаем, че те или се пържат, или се пекат на фурна.

Днес ви предлагаме да опитате една нова, полска рецепта, която, ситурни сме, много ще ви допадне - ароматни месни кюфтенца във вкусен млечен сос!

Продукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, 1 яйце, 2 суп. лъж. брашно, сол и черен пипер на вкус, копър.

За соса: 1 ч. лъж. масло, 2 суп. лъж. брашно, 1 ч. чаша бульон, 150 мл готварска сметана + 50 мл вода, 1-2 суп. лъж. ситно нарязан копър, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета. Запържете го леко в малко количество мазнина, докато стане прозрачен.

Прибавете го към каймата и разбъркайте добре.

Към сместа добавете брашното, яйцето, солта, черния пипер и малко сух копър. Разбъркайте добре и оформете кюфтетата. Навлажнете ръцете си с вода, за да ви е по-удобно да работите с каймата.

Готовите кюфтенца пуснете в приготвения зеленчуков бульон (вода, лук, моркови, подправки и сол).

Варете около пет минути след завирането на водата.

През това време пригответе соса. Разтопете маслото на слаб огън и прибавете към него брашното. Разбъркайте енергично и добавете бульона, сметаната, нарязания копър, сол и черен пипер на вкус.

Готовите кюфтета пуснете в заврелия (на слаб огън) сос. Разбъркайте добре, изчакайте 3-5 минути и ястието е готово! Можете да сервирате с гарнитура от картофено пюре.