Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува

Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи, в която не трябва да се пренебрегва нищо още от самото начало на вегетацията.

Много често любители ни изпращат снимки или дори живи листа, по които личи, че ги има характерните напетнявания, както и леторасти, но те не са им обърнали внимание. А за тях трябва да се следи от самото начало.

Да не говорим, че преди това визуално наблюдение, се иска да са извършени други нормални санитарни грижи, които са част от задължителната профилактика.

Много важна част от въпросната профилактика трябва да се извърши още сега - през месец май

Към нея спадат навременно връзване на всички леторасти и прореждането на излишните от тях. Това прореждане е

най-важната

резитба на зелено

и се явява като първото пролетно допълнение на обикновената резитба. Сега - през пролетта покарват леторасти не само от очите на чеповете и от плодните пръчки, но и от спящите пъпки по старите части на лозата, наречени лакомци.

В началото лакомците се развиват за сметка на резервните хранителни вещества на главината, по-късно бързо зашумяват лозата, пречат на достъпа на въздух и светлина до ресите и затрудняват оплождането на цветовете. Лозарят трябва да регулира броя им, за да осигури по-добър растеж и по-добро узряване на пръчките. А така си улеснява и борбата с болестите и неприятелите. Освен това привежда броя на гроздовете в съответствие със силата на лозата и не я претоварва.

Това е много важно

при млади лози

Там се запазва строго определен брой леторасти, които са с най-подходящо разположение и с оглед формирането на бъдещите стъбла или рамена.

Съвет: Най-добре е всички ненужни леторасти на лозата да се премахват на зелено, когато достигнат височина 15-20 см.

При плододаващите лозя това се прави след появата на ресите, за да се разграничат плодните от безплодните леторасти. Операцията да се прави преди първото пръскане на лозите.

Откъде се започва,

какво се премахва

Премахват се преди всичко лакомците по старите части на главината с изключение на тези, които ще се използват при резитбата за подмяна на някое рамо или кордон, или за създаване на ново плодно звено.

По чеповете и плодната пръчка се премахват безплодните леторасти и по-слабият от двойниците.

Прореждат се и от плодните, ако са покарали всички пъпки, оставени при резитбата.

Не се премахват само безплодните леторасти, които ще са необходими при следващата резитба.

При формировката Гюйо трябва да се запази необходимият брой леторасти - 4-5, за следващата резитба на лозата, независимо дали са от чепове или от старата част.

През пролетта и лятото, щом се появяват издънки от подложката, и те се махат - лозите се откриват дълбоко, за да се изрежат дивачките из основа, и наново се закриват.

Прави се и задължителното почистване и прореждане на листата, които се намират около гроздовете - това е за по-добро проветряване, за огряване от слънцето. Всичко това помага не само срещу болестите, но и служи за правилно изхранване на лозата и асмата.