Ще получите до 26 кг нектар от декар!

Червената диворастяща детелина се среща масово в ливадите, а също в окрайнините на пътищата и горите. Поради отличните си фуражни качества обаче тя все повече и повече навлиза в селското стопанство, където като двегодишна култура заема големи площи.

Голямото предмство - цъфти от май до есента! Цветните главички са разположени на върха на стъблото или на разклоненията му. Те са обикновено по две заедно и имат кълбовидно-яйцевидна форма, дълги са около 2-3 см и са образувани от множество цветчета. В основата те са обвити от два седящи листа и техните прилистници. Отделното цветче се състои от яйцеобразна, окосмена, 10-жилкова чашка, която завършва с осилести зъбчета и тъмночервено (твърде рядко бяло) венче. Цветчетата на червената детелина са устроени така, че без посещение от насекомите те остават неоплодени.

Поради късото хоботче медоносната пчела мъчно достига до изобилния нектар. Понякога пчелите вземат нектар от външната страна на цветчето след преяждането му от други насекоми.

Нектаропродуктивността на червената детелина е приблизително 26 кг от декар. Обаче поради дълбоко стоящите нектарници пчелите събират една незначителна част от този нектар. Медът от червената детелина има червеникавожълт цвят и почти не се озахарява. Освен нектар пчелите събират и значителни количества прашец.

Медоносната пчела среща големи затруднения при извличане на нектара от цветовете на червената детелина. Затова при наличността на други медоносни растения пчелите често пъти отбягват посещенията на цветовете. За да се привикнат към посещение, пчелите трябва да се дресират, като по време на цъфтежа семействата се подхранват със захарен сироп, ароматизиран с детелинови цветове.