Рискът от кокцидиоза както при кравите, така и при бозаещите телета нараства значително в топлото време, напомня д-р Тим Потър от Westpoint Farm Vets на сайта Dairy Global.
С увеличаване на гъстотата на животните е по-трудно кравефермата да се поддържана чиста и суха, така че обикновено се наблюдава бурно развитие на ооцисти в околната среда. И се повишава рискът от заразяване на телетата чрез фуража и постелята.
Британският ветеринарен специалист напомня, че кокцидиозата се разпространява по фекално-орален път, така че инфекцията може да навлезе в кравефермата и през замърсена вода за пиене (от тръбите), ограждения или от вимето.
Ооцистите, които причиняват кокцидиоза, са чувствителни към слънчевата светлина, така че тъмните ъгли в обора може да бъдат източник на инфекция с ооцисти, ако не бъдат редовно дезинфекцирани.
Проблеми могат да възникнат и на пасищата. Ооцистите живеят около година, така че ако пасището е било заразено през предходния сезон, вероятно животните могат да бъдат заразени на следващата година.
Д-р Потър съветва да обърнете внимание на телетата, които имат депресиран вид, ядат по-малко от обикновено, не растат с очакваната скорост или имат пресни ерозии по кожата.
Кокцидиозата е важно да се лекува на ранен етап, за да се намалят нейните ефекти.
Кръвта при диария показва увреждане на долния храносмилателен тракт, а кокцидиозата е вероятната причина.
Ако телетата повдигнат опашките си и показват непродуктивно напрежение, а в изпражненията има слуз, това също е възможен симптом на кокцидиоза, казва специалистът.
Необходими са 15 до 21 дни на ооцистите да навлязат в тялото, за да се отделят повече яйца във фекалиите, казва Тим Потър. Следователно, ако едно животно проявява симптоми, има вероятност и други животни да са заразени. Затова е важно да се лекуват всички животни в една група, дори ако симптомите се проявяват само при едно или две телета.