Това ястие ще ви изненада с нежната си кремообразна текстура и необичаен вкус.

Продукти: 1 ч. лъж. масло, 3 стръка праз, 1 л. зеленчуков бульон, 350 мл прясно мляко, 90 г овесени ядки, млян черен пипер и сол на вкус, ситно нарязан зелен лук за сервиране.

Приготвяне: Разтопете маслото в средно голяма тенджера на слаб огън.

Праза (вземете белите и светлозелените части) разрежете по дължина и нарежете всяка половина на тънки филийки. Задушете лука до омекване за около 15 минути. Добавете бульона и прясното мляко. Увеличете котлона до максимум и изчакайте да заври. Добавете овесените ядки, които предварително сте натрошили с блендер, черен пипер и сол. Намалете котлона до минимум и гответе, като разбърквате от време на време, около 45-50 минути.

Сервирайте в дълбоки чинии, като поръсите отгоре супата си със ситно нарязан зелен лук.