Започва битката с гъбните зарази

През април при лозата наблюдавахме на различни места различни фази, но общо взето набъбнаха и се разпукаха пъпките и се развиха първите три-четири листа, а в южните райони на страната започна и отделянето на реса.

С това започна вредната дейност и на някои неприятели. Затова проследете, дали не установявате вредна дейност на лозова пъстрянка

Тя зимува като гъсеница под кората на лозата, презимувалите гъсеници повреждат пъпките на лозите - изгризват вътрешността им.

По-силно се нападат късните сортове. Ако има една гъсеница на главина преди разпукване на пъпките, или две гъсеници след разпукване, се налага двукратно третиране през 10 дни с някои от посочените инсектициди - Децис 2,5 ЕК - 0,04%, Вазтак Нов - 0,012%, Нуреле Д - 0,06%, Релдан 40 ЕК - 0,12%, Сумицидин 5 ЕК - 0,025% и др.

Огледайте хубаво и за лозовата педомерка чиято гъсеница също изгризва вътрешността на пъпките. Да знаете, че тя има защитна окраска и трудно се забелязва. Пръскане се налага, ако има и една гъсеница на главина.

Използват се препаратите, които посочихме за борба срещу лозовата пъстрянка.

С началото на месец май общо взето е голяма вероятността от поява на акарите

Лозовата краста по листата се причинява от ериофидния акар, чийто женски индивиди презимуват в пъпките на лозата. От април още те са започнали и да снасят яйца. Сега вече преминават по леторастие и листата.

Повредите са характерни - по листата се появяват гали, които от долната страна са покрити с бял памукоподобен налеп. Нападат се по-силно сортове, чийто листа имат повече власинки от долната страна.

Използват се акарициди като Аполо 50 СК- 0,04%, Нисоран 5 ЕК - 0,05%, Саймант 20 ВП - 0,05%, Ортус 5 СК - 0,05%.

Проверете и за жълтия лозов акар, срещу него се пръска със същите пепарати. Само че първото третиране се провежда при дължина на леторастите 8-10 см, а следващото - след 10-15 дни.

Внимание! В началото на настоящия месец идва времето на шарения гроздов молец, който е сериозна опасност

Неговите гъсеници се хранят освен с пъпките, и с ресите. Пеперудите от първото поколение се появяват до средата на април и снасят яйцата си и по тях, и по младите леторасти.

Гъсениците бързо повреждат ресите, обвиват ги с паяжина.

Борбата трябва да е упорита - правят се две пръскания, през 10-12 дни срещу гъсениците с някои от инсектицидите Децис 2,5 ЕК - 0,04%, Карате Зеон - 0,02%, Циперфор 100 ЕК - 0,05%, Шерпа 100ЕК - 0,04%, Фюри 10 ЕК - 0,0125%, Нуреле Д - 0,05%, Релдан 40 ЕК - 0,12% , Сумицидин 5 ЕК - 0,025% и др.

Опасно!

Задава се и заразяване с болести

През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум, които се възбуждат от майските валежи, които почти винаги са налице.

Критичният период за заразяване е от формирането и цъфтежа на ресите до наедряване на зърната.

Маната напада всички надземни части на лозите и асмите, въпреки това много често се пропуска. Следете за хлоротични, мазни петна, покрити със спорообразуващ налеп от долната страна на листата.

Най-благоприятни условия за заразяване се появяват при влажно време, температури над 11-13 градуса С. А ние редовно ще ви информираме и съветваме как да действате.

Пъстрянката тръгва с гъсеница, която изгризва пъпките
Пъстрянката тръгва с гъсеница, която изгризва пъпките
Педомерката има защитна окраска и трудно се забелязва
Педомерката има защитна окраска и трудно се забелязва
Това прави ериофидният акар
Това прави ериофидният акар