Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите.

Кога е първото пръскане срещу мана?

Това третиране трябва да извършите във фазата, при която дължината на леторастите на лозата е достигнала 6-10 см. То, разбира се, е редно да се съобразява и с агрометеорологичните условия - т.е. ако времето е благоприятно за развитие на маната.

А това означава, че освен температури на въздуха над 13-15С градуса, които вече отдавна са факт, да има и влага във въздуха и почвата от чести, дори и не обилни валежи.

Именно при тези предпоставки развитието на маната тръгва доста бързо и често неусетно за стопаните, ако няколко дни не са огледали листата.

При такива условия често лозарите започват да пръскат почти всяка седмица, за да спасят растенията.

За да избегнете прекомерните третирания още в началото на заразяванията, купете си и системни препарати. Това ще ви улесни и няма да са толкова чести пръсканията. Системните фунгициди проникват в растението и го предпазват за по-дълъг период, дори и по-време на дъжд. Такива препарати са Ридомил голд в доза 0,25% , Акробат - 0,2% и др.

Ако времето е сухо - може и контактни средства за растителна защита. Предпочитат се, когато няма валежи и съответно липсват благоприятни условия за развитие на маната. Те имат добро предпазно действие. Такива са Купроцин - 0,4%, бордолезов разтвор - 1%, Шампион - 0,3% и др.

Съвет: При тяхната употреба обаче трябва да се съобразявате и с интензивния растеж на лозите през този период. Това означава, че дори да не е валяло, трябва да се следи израстването на всеки нов прираст и отново да се пръска, за да бъде покрит и той от препарата.

Важно е сега:

Да се следи за мазни петна по листата отгоре, а малко след това за бял налеп от долната им страна.

При листата, които са завършили растежа си, листата от мана стават ъглови - те са жълто-кафяви, изсъхват и падат. Това обезлистване е силно нежелано, защото не може да изхрани със захари.

За сравнение: Налепът при мана не е така бял и гладък, както при брашнестата мана. След това при мана зърната стават воднисти и си променят цвета, но не стават трошливи както при брашнестата мана.

Внимание: От 20 май до 5 юли не трябва да имате пропуски в пръскането, съветват специалистите. Освен това допълват, че правилно приложени контактни препарати дават 100% ефективност, но не бива да се пренебрегват и системните.

Освен това при работа с пръскачката да се внимава лозата да се опръсква отвсякъде - сто процента.

Маната е много агресивна болест, която, ако не се овладее навреме, силно поразява реколтата и качеството на гроздето за вино
Маната е много агресивна болест, която, ако не се овладее навреме, силно поразява реколтата и качеството на гроздето за вино
Не се чудете защо понякога петната от мана са ъгловати и кафяви - това се случва при завършили вече развитието си листа, които падат и лишават храста от хранене
Не се чудете защо понякога петната от мана са ъгловати и кафяви - това се случва при завършили вече развитието си листа, които падат и лишават храста от хранене