От години жълтият лозов акар се среща масово в цялата страна.

Възрастниятаиндивид е вреден, но малък - дълъг е 0,3-0,4 мм.

През вегетационния период оцветяването е жълто-зелено, а през зимния - охрено-жълто до седефено-жълто.

Ларвите, нимфите и възрастните смучат сок от долната страна на листата главно около нервите. В резултат окраската на листата се променя в зависимост от сорта в жълта, жълто-зелена, кафява, ръждивокафява, виолетова, виолетово-червена, листата стават по-груби.

В резултат на повредата добивите намаляват с 25-40% съдържанието на захари с 4-5%, а киселините се увеличават с 1,5-4,8%. При няколкогодишно последователно силно нападение лозите се изтощават, закържавяват и могат да загинат.

Леторастите на силно нападнатите лози покарват едва през първата половина на юни, приличат на измръзнали от зимните студове.

Най-силно се нападат сортовете грозде Памид, Ркацители, Алиготе, Димят, Мискет Отонел, Каберне Совиньон, Мерло и др.

Този вредител развива 6-8 поколения годишно и зимува като женски възрастни индивиди под старата кора на лозовото растение.

При повишаване на температурата на въздуха за няколко дни над 10-12°С акарите започват да напускат местата на зимуване и да се заселват по започналите да се развиват пъпки. По-късно те се придвижват по листата.

Този период на мигриране обикновено започва още към средата на април за Южна и към края на април за Северна България.

При понижаване на температурата под 8-10°С и студен вятър, акарите отново се прибират по местата на зимуване.

Окончателното им преселване по развиващите се пъпки и листата завършва обаче през първата половина на май. Възрастните акари от новото поколение се появяват още през втората половина на май.

За ефикасна борба

Почиствайте сега и изгорете старата и напукана кора.

А към използването на химически препарати пристъпете, когато плътността му достигне или превиши праговете на икономическа вредност.

Химичната борба се извежда с акарициди като аполо 50 СК - 0.04%, енвидор 240 СК - 40 мл/дка, нисоран 5 ЕК - 0.05%, омит 57 Е - 0.1%, ортус 5 СК - 0.05%, санмайт 20 ВП - 0.05%, талстар 10 ЕК - 0.03%, хеломит 57 ЕК - 0.15% и др.

Съвет:

Най-ефикасна е борбата с жълтия лозов акар, когато се проведе през май при дължина на леторастите 8-12 см. Важно е да се съчетае с другите видове акари.

Обикновено се налага да се провеждат две пръскания през 10-14 дни.