Екструдирането на фуражите за домашни птици може да намали бактериалното им замърсяване, включително гъбичните микроорганизми с 98-99%. Това позволява почти напълно инактивиране  на Escherichia coli, Salmonella, Staphylococci, бактерии от рода Rroteus.
За преработка в екструдери температурата на фуражния компонент може да достигне +200 ° C, а налягането - 45 MPa.
Отрицателният ефект от влиянието на високите температури върху фуража се свежда до минимум поради кратката продължителност на топлинното действие - не повече от 30-90 секунди, а в зоната на максимална температура и налягане още по-малко - само 5-12 секунди.
Също така както при екструдирането се наблюдава инактивиране на антихранителни вещества, желатинизиране на нишестето, увеличава се разтворимостта на фибрите, стабилизират се мазнините и като следствие повишава се енергийността на фуража.