Ортопедичните обувки за коне са един от най-бързорастящите сегменти на пазара на ветеринарни продукти от момента на появата им преди почти 20 години, разказва на manitobacooperator.ca ветеринарният лекар Керол Шветц от канадската провинция Манитоба.
Преди около 20 години беше открито, че дори най-примитивните обувки за копита, изработени от леплива лента и стиропор, осигуряват високо равнище на комфорт за коне с болни крака. Именно желанието да се облекчат конете с проблемни крайници води до създаването на подобрени модификации.
В резултат на това обувките за копита сега се смятат за важен инструмент в подпомагането на коне при абсцеси и ламинити, за рехабилитация на стъпалото, както и за защита на крайниците върху пресечена местност по време на състезания за издръжливост.
Правилно подбраните подложки на копитата осигуряват физическа защита, позволявайки на копитото да преминава през стадиите на естествено свиване и динамика на разширяването под въздействие на теглото и по такъв начин да допълват еластичната природа на копитото.
Като минимизират различните степени на дискомфорт или слабост в копитото, тези ортопедични обувки влияят на движението на животното.