С него можете да смените сорта на дворната асма, ако не ви харесва

През април може да се направи присаждане на разцеп, за което много читатели искаха пак да напишем.

Те казват, че имат желание да сменят сорта и са съгласни да опитат операцията.

Подходящото време за облагородяването е през април, след като е отминало силното сокодвижение.

Калемите могат да бъдат и с набъбнали пъпки, отговаряме по-подробно на Свилен Петков от Горна Оряховица.

Те трябва да имат по 2 очи - над горното да има 2 см, под долното почти цяло междувъзлие.

От двете страни на долното око се оформя клин с размер, колкото разцепа на подложката.

Как да се направи лесно?

Облагородяването на обикновен разцеп технически не е трудна операция и би могла да се извърши от любител, който има желание за това. Ще посочим подробно, както обещахме, как се прави това.

Ето каква е последователността

Разкривате почвата в основата на лозата на около 15 см.

С трион прерязвате напречно старото стъбло - мястото на прерязване да е на 2-3 см под почвата. Отрезът трябва да е равен /хоризонтален/ и гладък, и освен това се заглажда.

Почиства се старата напукана кора на подложката и с остър нож се прави диаметрален разцеп на стъблото на дълбочина 5-7 см. За да остане разцепът удобен за работа, вмъквате дървено клинче.

Калемите

От желания сорт може да се вземат при резитбата на лозите. При стара асма подложката е дебела - добре е да се сложат два калема в двата края на разцепа

Калемът да е от резник с две пъпки, междувъзлието под долната оставете цялото - от него се подготвя клиновиден отрез, а отрезът над горната пъпка се прави на 1,5-2 см над нея с наклон, обратен на страната на пъпката

Калемът се подостря клиновидно под пъпката от двете страни с гладък отрез - с едно движение на ръката, но така, че долната пъпка да е разположена странично на клина.

Калемите се вмъкват от двете страни на разцепа така, че долната пъпка на всеки от тях да сочи навън и кората на калема да съвпадне с кората на подложката.

След нагласяване на калемите издърпвате клинчето, което държи отвора. И запълвате празното пространство между калемите със суха стара кора от лозата.

Привързвате разцепа с манила или полиетиленова лента. Накрая покривате асмата с куп рохкава почва - на 5-6 см над горната пъпка.

Ако има риск от почвени неприятели - попови прасета, телени червеи, голи охлюви, сив червей и други, които могат да повредят пъпките, задължително наръсете в купчинката пръст гранулирани инсектициди - като скипер и мезурол.