Сезонът на граха от Перу стартира миналата седмица. По-студеното време забави старта с около две седмици и обемите все още ще бъдат сравнително ниски през следващите няколко дни. В резултат на ниските обеми тази седмица продуктът се внася с полет в Европа, която е основната дестинация за граха от Перу.

"Въпреки това, с увеличаването на предлагането, производителите се очаква да започнат да товарят първите морски контейнери до края на следващата седмица", казва Тереса Аларкон от North Bay Produce, намираща се във Великобритания. Тя изчислява, че около 80 % от граха на North Bay от Перу се изпраща за Европа, а останалото количество попада в САЩ и Япония.

Всички производители на грах от North Bay се намират в района на Карас, в планинските райони на Перу. "Това е един от най-добрите региони за отглеждане в Перу поради голямата надморска височина", коментира Аларкон. "Има голям контраст между нощните и дневните температури, а друго предимство е качеството на почвата и водата." Водоснабдяването идва от ледник в района. В Караза се отглеждат два вида грах: снежен грах и известния в Европа като захарен грах.

Основни пазари

Въпреки че обемите на производство на двата сорта са приблизително еднакви, те имат много различен модел на търсене в Европа. Пазарът на Обединеното кралство е силно предпочитан за захарния грах, а този сорт е най-предпочитан и в Скандинавия. В континентална Европа обаче потребителите силно предпочитат снежния грах, като най-големият пазар е в Нидерландия. "Общо взето, търсенето на снежен грах и на захарни петна е приблизително 50 на 50", казва Аларкон. Във Франция, Испания и Италия потреблението на такъв грах все още е сравнително ниско. В тези страни се отглеждат други сортове грах, както и други зеленчукови сортове, които могат да се доставят на място.

Конкуренцията Зимбабве

С началото на сезона количествата се натрупват и пикът на доставките ще бъде налице през лятото, между края на юли и началото на септември. След това доставките намаляват до края на сезона в началото на ноември, около 45-та или 46-та седмица. По време на сезона на граха в Перу, Зимбабве също е на пазара. "Това е най-големият конкурент на Перу, тъй като те изпращат по-голямата част от обема си за Европа", споделя Аларкон. Докато Зимбабве е в състояние да доставя грах на по-ниска цена, перуанският грах се отличава по други начини.

"Доставяме грах от Перу през последните 20 години и той се отличава със своята стабилност и качество. През целия сезон сме в състояние да предложим стабилни доставки, нещо, което е от ключово значение за търговците на дребно", споделя Аларкон. "В края на краищата никой не обича празни рафтове." North Bay Produce има лоялни клиенти, които искат да продължат да работят с Перу.

Търсенето на грах от Перу е стабилно и до голяма степен е свързано с метеорологичните условия. По-хладното време в Европа означава по-голямо търсене на топли ястия и яхнии, в които грахът е основна съставка, което води до увеличаване на потреблението.

"През лятото наблюдаваме ръст, тъй като свежестта на граха е чудесна за салати и други леки и здравословни ястия", споменава Аларкон.

Увеличаване на разходите

Едно от най-големите предизвикателства пред програмата за перуански грах на North Bay са разходите. Разходите за произход и разходите по веригата за доставки се увеличават всяка година. "Искаме да предлагаме продукта на конкурентна цена, но също така искаме да дадем на производителите справедлива възвръщаемост, тъй като те са инвестирали в спазването на регламентите на ЕС и в отглеждането на качествен продукт." Това продължава да бъде предизвикателство. За да се осигури стабилност на производителите, производството на грах в North Bay се основава на търсенето. "Ние програмираме обема с нашите клиенти на дребно и ако не възникне необичайна ситуация, предлагането и търсенето би трябвало да са в баланс", казва Аларкон.

Устойчивостта е една от основните ценности на North Bay. "Тъй като инвестираме в нашите райони на отглеждане, ние работим с нашите производители в процеса на работа и вземане на решения, като гарантираме, че те дават приоритет на благосъстоянието на планетата и бъдещите поколения."