Различни стимули за изкореняване на травми и поведенчески отклонения

 

Има два популярни съвременни метода на обучение, които могат да помогнат на кучето да преодолее реактивността и негативните чувства към определени хора, животни или други фактори, които го провокират. Ако кучето ви проявява страх или тревожност, важно е да разработите последователен и основан на доказани методи план за преобучение на мисловните процеси и реакциите му.

Един от най-често препоръчваните начини е да използвате техника за обучение, наречена

десенсибилизация

Това е процес на модификация на поведението, при който кучето се излага на страховете си по много бавен начин, на ниско ниво, което се увеличава с течение на времето, за да го научите да не реагира негативно. Десенсибилизацията помага на кучето да научи, че нещото, от което се страхува всъщност няма причина за това. Ако животинчето някога е било чувствително към даден предмет, шум или човек, обучението по десенсибилизация ще направи така, че този стимул да изглежда маловажен. Десенсибилизацията често се използва в комбинация с обучение за противодействие или т.нар.

контракондициониране

Това е техника, която може да промени реакцията на кучето ви от нещо нежелано към нещо желано или от негативна към позитивна. Например представете си, че всеки път, когато домашният любимец види човек да минава покрай къщата, то се хвърля към прозореца, ръмжи, лае и драска по перваза. Тези отрицателни чувства и нежелано поведение трябва да се превърнат в положителни. Тренирането с противопоставяне може да осъществи този обрат, като помогне на кучето ви да свърже преминаващия човек с положително или щастливо преживяване. При този вид модифициране на поведението като награди се използват лакомства, внимание, словесни похвали, специални играчки и други форми на положително подсилване.

В зависимост от конкретното поведение и ситуация на някои кучета може да им отнеме повече време, за да се отучат от това, което са възприели за обичайно. Но ако сте последователни и търпеливи, можете да постигнете положителни промени.

Определете задействащите фактори

Звук, миризма, човек или предмет ли е това, по което кучето лае? Това може да изисква наблюдения от ваша страна, но след като определите какво е то, можете да започнете обучението, като запознаете кучето си с неговия страх по начин, който няма да го накара да се изплаши, да бъде агресивно, да се страхува и т.н. Изключително важно е да разбирате фините признаци на страх и тревожност, за да можете да идентифицирате истинския причинител на реакцията. Понякога кучето показва фини признаци, които след това ескалират и изглеждат, като реакция на нещо, което всъщност не е причината. Например, ако кучето се притеснява от пощальона, но след това изглежда, че започва да лае и да става агресивно към съквартирант или човек в къщата. Трябва да идентифицираме първите симптоми на страх и тревожност и да ги пренасочим към корена на проблема.

Сближаване с причинителите на травма

Ако даден неодушевен предмет води до негативно поведение на кучето ви, отначало трябва да го отдалечите от него. Уверете се, че то вижда предмета, но че не реагира негативно на него. Всеки път го награждавайте при успех. Това може да бъде с любимата му играчка, словесна похвала и галене или специално лакомство. Дръжте предмета на това място за определен период от време, обикновено няколко дни, или го излагайте пред кучето си всеки ден за няколко часа. С течение на времето бавно премествайте предмета все по-близо до кучето, като постоянно го награждавате, когато го види, без да реагира по нежелан начин. Ако кучето ви започне да реагира отрицателно, когато приближите предмета, можете да го отместите малко назад, за да забавите процеса.

Не се карайте на кучето си,

ако реагира по нежелан начин,

вместо това го награждавайте, когато не реагира, за да започне да свързва причинителя на стрес с положителен резултат. С течение на времето може дори да започне да игнорира обекта. В крайна сметка предметът ще бъде близо до кучето ви, но то ще е осъзнало, че няма от какво да се страхува, или ще се е десенсибилизирало. Кучето също така ще свърже предмета с нещо положително, като лакомства, играчки, похвали и галене, благодарение на обучението за противодействие, което е било проведено едновременно.

Комбинацията от тези две техники за обучение може да се използва по подобен начин за миризми, звуци и дори хора, които предизвикват нежелана реакция. Започнете със слаба миризма или тих звук и преминете към по-силни, ако тези неща са причинителите. Обсъдете плановете си за обучение с вашия ветеринарен лекар. Той може да има препоръки, които могат да помогнат за намаляване на тревожността и подобряване на напредъка в обучението. Ако домашният любимец се притеснява от нещо, помощта за намаляване на тези чувства трябва да ускори процеса на обучение и да подобри резултатите.

Ако се опитате да избързате, десенсибилизацията и противодействието няма да дадат резултат. Не искате да превъзбуждате, плашите или принуждавате кучето си към нещо, тъй като това може да влоши нещата. Вместо това искате кучето ви бавно да се почувства комфортно и да свърже агресора с нещо положително. Това може да се постигне само чрез търпение и наблюдение на реакциите на кучето.