То трябва да е вързано, напръскано, прекопано

Месец май е благодатното и много важно време за всички лози.

През май започва цъфтежът им, особено в по-топлите райони и затова трябва да сме се погрижили насаждението ниq или отделните ни лознициq да са прочистени, напоени, ако е необходимо и напръскани.

Хоби-лозари наскоро ни писаха, че получават и други ценни и полезни съвети от професионалистите си съседи, за да не пропуснат нито едно от важните мероприятия.

Ние обаче ще ги подсетим за това какво искат едно малко лозе или лозите в двора, за да бъдат подготвени за отговорните дни на цъфтежа.

Както казахме, растенията трябва да са старателно привързани, напръскани предцъфтежно и прекопани, за да не ги конкурира плевелната напаст.

И непременно вече трябва да се следи ежедневно дали по листата и летораслите няма дори и малки признаци за поява на болести или за нападение на упоритите акари.

Тоестq необходима е комфортна среда за лозите, за да им осигурим в по-нататъшните фази

след цъфтежа да се справят

да вържат достатъчно и добър плод

Филизенето е от най-важните операции през май. Младите лозари не бива в никакъв случай да я пропускат.

А защо е толкова важно?

Това по същината си е операция за отстраняване или почистване на всички леторасли (млади филизи), които са пораснали направо от главината, а не от пръчките, които сме оставили като плодни след резитбата.

Може да оставим обаче един филиз, на който ще можем да разчитаме като резерва, ако искаме да имаме ново рамо за догодина.

След като се изчисти главината, тя е добре да се оголи в долната си част. Това е мярка, с която се постига по-добро проветряване.

Не е лошо да припомним на младите лозари, че основната причина за много от болестите по лозата е именно лошото проветрение на лианата.

Също така се филизят и двойните леторасли, които са израснали от една и съща пъпка. Оставя се само един. Трябва да се внимава много при филизенето, за да не се допусне грешката вместо единия да се отстранят и двата.

Доброто филизене трябва да има следната цел – да осигурява минимум брой леторасли, които следва да бъдат стабилно, но не стегнато привързани към телена конструкция. По този начин ще се гарантира най-добър резултат при следваща операция, която е от най-важните, а именно пръскането с препарати. Последно

при възможност се филизят

летораслите от долните пъпки

и се оставят на едно рамо само тези, които са от горните пъпки.

Правилата на лозарството гласят, че на едно рамо не следва да има повече от четири леторасъла при винените сортове.

А при десертните може да бъдат и до осем, но все пак това ще зависи от силата на главината, тоест основното стъбло на лозата. Всичко това, за което говорим следва да се извърши преди цъфтежа на лозите. А след него вече ще следва другата зелена операция – колтучене, ако е належаща.

Сега да видим какви диагнози могат да се появят в идните дни, а на някои места лозарите казват, че дори вече са се явили.

По немалко насаждения се докладва, че се е появила т.нар. лозова краста. Майсторите знаят, че това не е никаква краста, и не е болест, а всъщност това са признаците за поява на твърде неприятния ериофиден акар.

Този неприятел не е никак невинен, защото може активно да смуче сок от листата на лозите и по този начин те стават от ден на ден все по-наранени и негодни да хранят лозата – по тях се получават онези характерни подутини, които приличат на пъпки и докарват на вид краста, откъдето идва и наименованието.

В случая трябва да се вземат бързи мерки и да се пръска с акарицид – това да става два пъти през интервал от 10-12 дни, за да се спре заразата.

На някои места

специалистите по растителна защита

казват, че вече има и екскориоза

Лозари ни показаха снимки на лозите си, които доказват, че това са именно признаци на неприятната болест.

За нея трябва да кажем, че всъщност може да не е толкова опасна и няма да напредне, ако се предприемат бързи мерки и се напръска.

Някои стопани са се заредили с препарати за тази година, други още не са, но могат да се справят, ако направят първото пръскане с качествен бордолезов разтвор.

Филизенето е важна операция през май
Филизенето е важна операция през май
Ериофидният акар е причинител на неприятната краста по лозата
Ериофидният акар е причинител на неприятната краста по лозата
В някои райони вече се е проявила и екскориоза, пръскането е задължително
В някои райони вече се е проявила и екскориоза, пръскането е задължително