Нидерландските супермаркети все повече се ориентират към бели яйца вместо към кафяви.

Пилетата, които снасят бели яйца, живеят по-дълго, снасят повече яйца, по-лесни са за отглеждане и изискват по-малко фураж, което ги прави по-евтини и по-устойчиви, обяснява пред Telegraaf Петер ван Хорн, икономист по птицевъдство в Университета Вагенинген.

"Потребителите все още са малко резервирани, защото смятат, че кафявите яйца са по-естествени или по-щадящи животните", казва Ван Хорн. Според него това е остаряла представа от миналото, когато яйцата от индустриалните птицеферми са били бели. Това вече не е така. Белите яйца вече са със сравними размери и качество на черупката и с кафявите.

"Бялата кокошка е постигнала голям напредък в развъдно отношение. Тя е по-малка, по-лека кокошка, която се нуждае от по-малко фураж и снася повече яйца от кафявата кокошка. Бялата кокошка снася средно 450 яйца за една година, докато кафявата снася около 380, казва Ван Хорн. "Всички фермери с бели кокошки казват, че бялата кокошка, се отглежда лесно. Тя е много по-спокойна и по-малко кълве другите. Тя е по-добра от гледна точка на икономиката, околната среда и хуманното отношение към животните. Не мога да се сетя за нито един аргумент в полза на производството на кафяви яйца. Белите имат само предимства," убеден е той.

Нидерландските супермаркети вече преминават към тях, като изтъкват устойчивостта на белите яйца. Например Lidl продава бели яйца от Kipster, която се нарича най-екологичната и най-щадящата човека ферма в света. От няколко години супермаркетът продава изключително бели яйца в Нидерландия.

"Благодарение на сътрудничеството ни с Kipster, най-екологичната ферма в света, научихме, че кокошките, които снасят бели яйца, се нуждаят от по-малко храна. Това води до по-малко въздействие върху околната среда, тъй като се използват по-малко суровини", заяви говорител на супермаркета.

Рафтовете за яйца на Albert Heijn вече се състоят от 80 % яйца със собствена марка, които са предимно бели, заяви говорителят. От октомври миналата година фермерите, включени в програмата на Albert Heijn "По-добре за природата и фермера", се фокусират върху кокошки, които снасят бели яйца. "Те използват фуража си по-ефективно. Това означава, че се отделя по-малко CO2, което има по-малко въздействие върху околната среда. Така че белите яйца са по-устойчиви от кафявите", каза говорителят.