Любомир Коралов

Всъщност новият агросезон не е само подготовка и сеитба на слънчоглед, царевица, зеленчуци, грах, боб и други пролетни култури, както и работата по овощни градини и лозя. За хората на животновъдството тя започва с грижата за люцерната, ливадите, пасищата и т.н. Все източници за храна на животните.

Най-голямата крачка след обработките и отглеждането на люцерната и ливадните посеви е първият откос. Това става около Гергьовден. След някоя и друга седмица косачки и косачи тръгват по ливадите и пасищата на полупланинските райони. Още по-късно и по високите планински поляни. Стартовата коситба обичайно е за сенаж. Окосеното от следващите се суши, балира и съхранява докато влезе в употреба.

Очевидно косенето на люцерната, ливадите, пасищата е важна селскостопанска дейност. Това е азбучна истина. Но в същото време тя остава някак си пренебрегвана в сянката на други земеделски производства. Поне на пръв поглед. Стопаните са склонни, особено под влиянието на различни обстоятелства и трудности

да не отделят по-значителни средства

за нова коситбена техника. Като забравят, къде съзнателно, къде - не, че остарелите машини намаляват ефективността, качеството на продукцията и увеличават себестойността на събраното сено, например. В резултат крайните животински продукти стават неконкурентни на пазара поради по-ниско качество и по-високи цени.

Т.е. идеята е косата, която свисти все още тук и там /в полупланински и планински райони/, остарелите косачки, често позанемарени и използвани за по-малки площи, да отстъпят на машини от по-ново поколение, каквито пазарът щедро предлага. А сега, заедно с COVID-19 се проявява и друго важно условие - новостите в агротехниката по същество

са противници на коронавируса

защото ограничават физическия контакт при полската работа и осезателно намаляват опасността от заразата. Обратното, не пречат, а дори подсилват социалните връзки при по-активната употреба на аудио-визуални средства за общуване между операторите /чети косачите/ с техните мениджъри и семейства.

Някои казват: не ни стига другото, ами и снегове ни затиснаха по никое време. Само ни е до коситба, нежели да взимаме нови косачки, сеносъбирачки, балировачки. Не знаем кога люцерните и ливадите ще са готови, ще чакаме какво ще стане, ще минем и със старите.

Да, ама не, казваше един именит журналист. Животните не чакат. Сега му е времето да мисли онзи, който е пропуснал през зимата да подмени остарялата си косачка с нова. Хуманното отношение към добитъка включва и първокласно хранене. То пък допуска и изисква приготвянето на гурме сенаж, например. Но, казват отличници, такава храна се получава само от гурме машини, които правят

плавен, точно отмерен поток на откоса

гарантиран от новите технологии. Избор има, предлагат се високопродуктивни машини от много наши фирми-производителки, както и от дилъри на световни брандове.

В тези редове ще се опитаме да очертаем някои основни предимства на косачките с висок капацитет, сигурност и надеждност за окосената продукция и околната среда. Според възможностите си, според декарите с люцерна и ливадни култури, които стопанисва фермерът, той може да избере косачка навесна, челна, многодискова, с или без кардан, барабанна, механична или хидравлична, странична, комбинирана с челна, предна или задна, с допълнителен климатик - всекиму според нуждите и джоба. Трябва да отбележим, че конструкторите са помислили и за косачки за междуредията в овощни градини и лозови насаждения и т.н.

Един добър пример са машините от серията NOVACAT на австрийската фирма POETTINGER. Модел A 10, който получи приз за машина на годината на парижкото изложение СИМА 2019, е комбинация на челна и две задни косачки. В нея преобладават редица иновативни системи. Една от тях е специално заложена за оптимизиране на ширината на косене, важно условие при различни режими на работа. Значително предимство на такава система е, че трите съставни косачки може да се припокриват и да работят точно и при завои, и при наклонени терени. Косачните греди варират от 3 до 3,5 м. Вариантите при този модел имат работна ширина до 10 м, а минималното разстояние между двете задни косачки може да стигне до 2.3 м. Машината позволява

оптимизация на работната ширина

по време на работа, което пести време, пести гориво за трактора, увеличава продуктивността. Същата фирма предлага на пазара и една от най-големите косачни комбинации, която има централна ос на окачване, работи с 16 до 20 диска и с до 40 ножа. Косачката е с работна ширина 11.2 м и мощност на трактора до 160 к.с. при подчертано нисък разход на гориво. Всичко това я прави много рентабилна и производителна. На час може да коси 130 дка. Има общо тегло 2 тона. Това потвърждава идеята, че възможността за работа на големи площи с комбинирани косачки е оптимално условие за икономическа ефективност, както и за получаване на качествено сено.

С такива модерни и високопроизводителни косачки се обработват големи площи. За по-обикновени мащаби стопаните използват по-малки машини, които не отстъпват по производителност на тези почти шамиони.

Доказала своите качества техника за косене произвежда и фирмата Bellon, която проектира и произвежда челни, дискови, косачки с кондиционер и с различни работни ширини, брой дискове и приложения. Чрез кондиционера, който е със спираловидни гумени валяци

се ускорява процесът на сушене

на сеното, подобрява се неговото качество, хранителните му свойства се запазват.

Предните челни косачки и кондиционери на Bellon дават добри резултати при коситба на хълмисти терени, лозя и овощни градини.

На наклонени полета предните косачки са безопасни и лесни за маневриране, тъй като тракторът и натоварването са балансирани. Те са практични, функционални и могат да бъдат агрегатирани с реверсивни или трактори с предно навесване. Могат да бъдат оборудвани с климатик. Отличават се с простота на управлението и издръжливост при продължителна експлоатация.

Друг тип от същата марка са страничните барабанни косачки, които са ефективни при всякакви условия, особено при пътни и комунални обекти. Тази гама включва машини с два или четири барабана с хидравлично повдигане. Като подразделение на гамата са и моделите с механично сгъване. Всички те се задвижват от карданни валове. Имат и специално устройство за

постоянно регулиране на налягането

на косачката върху почвата.

Известната фирма за земеделско оборудване Kubota също предлага оптимални комбинации от прецизност и лесна употреба, каквито са новите прикачни косачки от серия DMC7300 с работна ширина 3.2 или 3.5 м и със защита тип Non-Stop BreakAway. В серията са заложени множество подобрения, с които се постига висока продуктивност, икономичност и други полезни експлоатационни качества. В моделите на тази серия са отразени и успешните усилия на конструкторите да изведат комфорта за оператора-косач на по-високо ниво. За това спомага гъвкавото окачване и специалният ролков климатик.

Когато започне усилният и продължителен сезон на коситбите доста работа ще имат и косачките за овощни градини и лозови насаждения. Като пример можем да вземем модела SL на фирма Corbins. Тя се характеризира с отклоняваща се секция, здрава е, компактна и с подходяща ниска конструкция. Предназначена е за млади овощни или лозови насаждения с нисковисящи плодове. Вложената в нея иновативна система за постоянен контрол позволява прецизно и внимателно окосяване около ствола на фиданките, защитени от всякакви повреди.

Това се постига благодарение на гуменото предпазно покритие на отклоняващия се диск. Той е агрегатиран към трактора чрез рамо, хидравлично или електрически прикачено. Косачките от този тип могат да работят в различни по размери междуредия и с тях се постига пълна защита на насажденията.