Ако сте горд собственик на градина, естествено е желанието да я направите добре подредена с перфектно оформен жив плет. Подрязването и оформянето на живия плет е сериозна работа и със сигурност има нужда от надеждна ножица.

Електрическите ножици за жив плет ще ви ограничат с кабелите, бензиновите ще ви оглушат и обвият в пушек и миризма на бензинови изпарения.

В същото време акумулаторната ножица за жив плет ще ви осигури свободата да се движите из цялата градина, да не вдигате много шум и да постигнете желаното съвършенство при оформянето на храстите и живия плет.

EGO Power+ може да предложи не един, а цели 5 инструмента сред които да изберете помощника си в борбата с обрасналия жив плет.

Преди всичко е добре да оцените обема от работа, която ще извършвате всеки сезон с тази ножица. Ако в градината ви има само няколко метра жив плет и се налага да го оформите 2 или 3 пъти през сезона, най-добрият избор би бил малка и не много скъпа ножица, подобна на модела на EGO HT2401E. В комплект с най-малката и лека батерия от 2.5Ah, тази ножица ще реже 75 минути преди да изчерпи заряда. Това е доста време и със сигурност ще ви позволи да оформите живия си плет.

Там, където живият плет и храстите са повече, може да си помислите за следващите модели в арсенала ни EGO HT5100E и EGO HT6500E.

Една от важните характеристики на ножицата за жив плет е стъпката на зъбите (gap), това е разстоянието между два отделни зъба. Ширината на това пространство определя размера на клоните, които може да среже ножицата за клони. Така например EGO HT2400Е има стъпка на зъба 22 мм, а моделите EGO HT5100E и EGO HT6500E са със стъпка от 33 мм. Ако храстите или живият плет са по-стари и с по-дебели клони, ще ви трябва ножица, която може да ги изреже, без да блокира инструмента.

Дължината на острието определя пространството, което можете да покриете с едно плъзгане на острието. Ножиците на EGO Power+ имат модели с дължина на ножа 61 см (HT2400E), 51 см (HT5100E) и 65 см (HT6500). Това е особено важно, ако имате повече жив плет, защото искате със всеки замах да можете да покриете по-голяма площ.

Много важно за избора на инструмент е неговата безопасност. EGO Power+ има някои много добри характеристики, които ви защитават:

- Стартиране с два бутона, т.е. трябва да бъде натиснат не един, а два бутона едновременно, за да стартира ножицата за жив плет. Това ви предпазва от случайно пускане на ножовете;

- Не на последно място за щита на оператора е предвидена електрическа спирачка, която на мига спира движението на ножовете, когато отпуснете копчето.

- Защитата на ръцете е също от голямо значение. Всички ножици за жив плет на EGO Power+ имат предпазител: прозрачен и пластмасов, който защитава ръцете на оператора.

Повечето акумулаторни ножици за жив плет използват литиево-йонни батерии, затова винаги бъдете много прецизни по отношение на избора на батерия. Когато избирате тример за жив плет, имайте предвид живота на батерията, както и времето за презареждането й. Може би е добра идея да имате резервна батерия, която да се разменя, ако е необходимо. Правилото тук е да търсите батерия, която би отговаряла на желанието и възможността ви да работите непрекъснато с инструмента за посоченото време за работа. Презареждането винаги е време за почивка или почистване на терена от отрязани клони или окосена трева. С други думи, ако батерията е разчетена на 75 минути работа, въпросът е дали ще може да работите непрекъснато един час и петнадесет минути с ножицата в ръка?

Инструментите на бензин, от друга страна, работят точно по същия начин като акумулаторните, само че презареждането на батерии е по-лесно. Да поставиш батерията за зареждане е много по-просто от сипване на гориво или смесване на бензин с двигателно масло за така наречения маслен микс.

Стартирането на акумулаторната ножица е също много по-лесно, тъй като не е нужно да се притеснявате за задавяне, откат, скъсване на въже или друго. За ножиците на EGO Power+ е достатъчно да поставите заредената батерия и да натиснете копчето.

Тема с продължение.