Трактори, комбайни, инвентар ще се купуват винаги, убеден е Ангел Вукодинов

Интервю на  Любо Коралов

Мерките срещу коронавируса засегнаха и земеделието. Поставиха го, макар и частично, под ограничителни мерки. Браншовите организации настояха за изработването на план, който да гарантира пролетната кампания.

Ангел Вукодинов, елитен зърнопроизводител е категоричен в интервюто си за “Български фермер”, че са нужни незабавни действия, но не само за пролетната кампания, която според него не е толкова застрашена, колкото за следващите кампании - жътвената и есенната. За тях, казва той, не е ясно как ще бъдат организирани, с каква техника ще се осъществяват и как ще бъдат финансирани.

- Г-н Вукодинов, можем ли да обобщим как ще реагират зърнопроизводството и пазарът на предизвикателства на пандемията от коронавируса?

- По отношение на зърнопроизводството и пазара катаклизми ще има, независимо какви ще бъдат.

Надявам се, че земеделието, като сектор, който е в началото на хранителната верига, ще бъде ударен по-малко. Защото говорим за производство на суровини. Т.е. ограниченията при нас, надявам се, да не бъдат толкова тежки. Работим на полето в по-особена обстановка. Там няма такъв масов контакт между хора, както това е в градовете. Очакват се и сривове на пазара. Но, дори и да има срив с цените на реализация, като цяло нашата стока е ликвидна и винаги можем да я продаваме, независимо от това, че някои висшестоящи ни критикуват като бранш за това, че произвеждаме само стока, която продаваме навън.

Мисля, че всички държави в света толерират експорта на такава суровина, каквато е собственото им зърнопроизводство. И най-развитите страни в това отношение като Канада, САЩ, Франция, Русия са в списъка на световните износители. Това означава, че да се произвежда и да се изнася жито е нещо естествено и важно за техните икономики.

Разбира се, зърнопроизводството не може да обхваща само едни култури, трябва да се търси разнообразие. В този смисъл и ние не произвеждаме само зърно, а множество други култури, в това число и боб, и леща, които предлагаме широко в България.

Но пазарите  са доста объркани и колегите зърнопроизводители с години не могат да продадат продукцията си именно поради разградения, ако мога така да се изразя, двор, на който в някои отношения прилича нашето земеделие. И то, главно или поради липсата на правила, или поради неспазването им при предлагането и изкупуването на нашата стока.

Мисля, че една от причините се крие в това, че световните вериги масово навлязоха у нас. Няма друга държава в Европа, в която вътрешната търговия да е обсебена на 90% от големите търговски компании, които наложиха собствените си марки, собствените си правила. Много често в ущърб на българските производители. Но това е голяма тема, по която трябва да се направи обществен дебат с участието на специалисти от различни стопански области.

- Казахте “объркани пазари” в зоната на зърнопроизводството. Може ли да се смята, че същото се отнася и за пазара на агротехника?

- За да купуваме земеделски машини, ние зърнопроизводителите, пък и останалите колеги от другите браншове, трябва да произвеждаме и да продаваме нашата продукция. След това дали ще работим със собствени средства, дали ще взимаме кредити под формата на лизинг или друг вид, зависи от различни фактори. Ползвали сме и Програмата за развитие на селските райони.

Но това е ставало само когато е имало "прозорец" за нас. За нашия сектор той доста отдавна се затвори след сравнително добрите условия за участие в програми като САПАРД и първия програмен период от 2007 до 2013 г. Във втория период от 2014 г. до днес на практика няма никакви реализирани проекти в зърнопроизводството.

Такива проекти има в животновъдството, в етерично-маслените култури, при зеленчукопроизводството и т.н. По такъв начин е дадено достатъчно предимство за закупуване на техника чрез програмите именно за т.нар. уязвими сектори.

Трактори, комбайни, инвентар ще се купуват винаги, защото няма как да се върнем назад. Или както каза неотдавна един колега, няма как да се върнем към Белчо и Сивушка. Няма да се върнем към кравите или към магаретата. Съвременният свят няма да допусне това, защото той иска сериозно производство, висока производителност, качество и екологичен подход. А това може да стане само с иновативни индустриални методи, със съвременна високопродуктивна техника и технологии, за да може да има нормално и качествено производство с ниска себестойност.

Подчертавам, с ниска себестойност

Така то става и рентабилно, и прави фермерите конкурентоспособни спрямо техните колеги от ЕС. Този многомилиарден свят иска да яде сравнително евтино. Подобно производство може да се получи само с рентабилни методи и практики, с високи технологии и агротехника от ново поколение.

- Това, че се отлагат поради Covid-19 големи международни агротехнически изложения като БАТА АГРО, като това в Бърно и др. ще окаже ли влияние върху пазара на техника, като се има предвид и съкращаване на производството в световни брандове, водещи в аграрното машиностроене?

- Отлагането на големи международни изложения за агротехника не е положителен факт. Известно е, че тези изложения са място за полезни срещи на модерната техника и потребителите фермери за обмен на информация и идеи. Те са място и за сключване на взаимноизгодни сделки между търговци и земеделски стопани. Независимо от това, не смятам, че е фатално, че ще се отложи едно или друго изложение и поради това едва ли не ще се ограничи производството на техника от едни или други световни брандове. По-скоро тревожното е, че се затварят части или цели предприятия от агромашиностроенето. Тревожни са и сигналите, че "фабриката на света" Китай не работи. А това нарушава нормалния ритъм на доставка на важни компоненти и елементи за редица производства в т.ч. и за земеделската техника. Голяма част от важни детайли и оборудване идват от Китай заради по-ниските им цени. Ще се получи така, че големи заводи за известно време няма да дават за пазара машини. Това най-вероятно ще доведе до някакви катаклизми.

Ние като земеделци сме посещавали някои световни предприятия за агротехника и сме виждали, че често машина, слизаща от конвейра, носи табела с името на фермера, за който е предназначена. Има фирми, които произвеждат в аванс машини, но има такива, които не си разрешават да работят без предварителна поръчка. А сега със спирането им ще бъдат нарушени доставките на заявени вече машини

Това ще попречи и на тези, които са планирали да купуват нова машина. От друга страна и без агропанаири, и без контактите на тях, ако някой е решил да си купи машина, той ще си намери каквото му трябва. Стига да има парични потоци, постъпления. Стига да не се срути цената на нашата продукция поради проблеми в банковата система или при борсовата търговия. Защото, да не забравяме, че в нашия сектор, зърнопроизводството, ние сме пряко зависими от борсата. Това от една страна е добре, че стоката ни е ликвидна, а от друга обаче, сме зависими от нея, и губим, ако тя претърпи някакъв крах. Ще бъдем принудени да продаваме зърното на доста по-ниски цени

Цената му може да падне и под себестойност, което значи сигурни загуби. На практика означава още, че ще бъде нарушена възможността да купуваме техника, макар и да ни е нужна.

- Вече започна пролетната кампания. Тези негативни моменти от състоянието на пазара на техника ще се отразят ли върху нейния ход или цялостното ѝ нормално провеждане? Каква е Вашата прогноза?

- Не бих казал. Мисля, че много малко колеги, което е естествено, правят заявки от днес за утре. Предполагам, че повечето от нас са планирали предварително кога и как да купят такива скъпоструващи машини. Ние сме по-напред във времето и планираме точно. Така че не очаквам за пролетната кампания случващото се сега да има някакво съществено отрицателно въздействие. Мисля, че повечето от нас, не по-малко от 90%, а може и повече, отдавна са готови за пролетните дейности, като част от тях вече са осъществени успешно. Надявам се, че фирмите-доставчици също са планирали да доставят нужните резерви части за нормалната работа по време кампанията. Няма да има отложени доставки, защото те вече са в наличност. Изобщо мисля, че когато сеялки и семена заработят на нивите COVID-19 е безсилен.

По-скоро тежки последици биха се проявили по-късно, ако пандемията продължи по-дълго. Говорим за следващите кампании - жътвената и есенната, а и по-нататък. Очаквам евентуално да бъде нарушена тяхната организация и нормален ход, особено при снабдяването с нужните материали и консумативи, главно резервни части. Не говорим само за машините, с които се работи на полето. Тези проблеми ще се отнасят и за общата логистика за прибиране, съхранение и реализация на продукцията. А после и за подготовката на инвентарите за обработките през есента, както и за машините за прибиране на реколтата от пролетниците. Всичко това ще затрудни временно фермери и дилъри. Надявам се, дай Боже, през май нещата около пандемията да се решат. Но това не значи, че ще се решат посочените проблеми. Те вероятно ще се проявят у нас евентуално след май т.г.

- Какво бихте споделил със своите колеги като идея за противодействие на сложната Covid -19 ситуация, която постави нови предизвикателства пред фермерите?

- Мисля, че ние земеделците се налага да бъдем какво ли не. Всеки от нас, в известен смисъл, е многостранно развита личност. Той трябва да разбира както от земеделска практика, така и от техника и технологии. Фермерът трябва да отбира и от агрономия, и от финанси и от управление на риска. Освен това трябва да разбираме и от метеорология, и от търговия, и от компютри. Всичко това ще ни е нужно, защото идват трудни врема, колкото и да не искаме това да става. Но няма начин настъпващите кризисни явления в икономиката да не се отразят и върху нашата дейност. Особено върху паричните потоци и постъпленията. Това значи, че всеки трябва много да внимава, да бъде нащрек, да бъде информиран, да купува само това, което му трябва. Тогава бихме могли адекватно да отговорим на новите предизвикателства.