Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино. Ще ви отнеме време, но ще спестите пари.

1. Пудра захар
Може би мнозина ще се смеят, но пудра захар спокойно можете да си приготвите сами вкъщи. Ще ви отнеме само 1-2 минути кристалната захар да я смелите в кафемелачката. Но има една тънкост. Готовата пудра захар трябва да се пресее през сито, преди да я приберете в плътно затварящ се буркан. Така ще отделите кристалите, които не сте успели да смелите.

2. Шоколадов чипс
Шоколадовите чипсове в магазините са неразумно скъпи, а съвсем не е трудно да си ги приготвите сами. Най-лесният начин е да вземете една опаковка качествен шоколад и с помощта на белачка да си набавите чипсовете с желания размер. За да приготвите ситен чипс шоколадът трябва да е студен, ако искате люспите да са големи, загрейте блокчето за 10 секунди в микровълновата печка.

3. Екстракт от ванилия
Как да си направим екстракт от ванилия? Това е най-скъпият продукт от днешната селекция. Въпреки че безспорно ще бъде по-евтино да си го приготвите сами, все пак суровините са скъпи.
За да приготвите екстракта, вземете 1 шушулка ванилия, поставете я в плътно затварящо се шишенце и я залейте с 30 мл 40-градусав алкохол (най-добре ром, но може и водка). Оставете на хладно за около 1 месец.

4. Ароматизирана захар
Захарта се поддава на ароматизиране. Сипете я в буркан и добавете шушулка ванилия (това може да е шушулката, която преди това сте използвали например за овкусяване на крем). Оставете няколко дни да престои така.
Ако искате, можете да ароматизирате захарта и с цитрусова кора.