Та се намират питите с люпещо се пило. А при поставяне на магазини, плодниковите пити може да се изграждат, като се спускат през магазина, съветват специалистите на nbps.press.bg.

Половината попада в плодника и празното пространство под рамката служи за строителна рамка, където пчелите удовлетворяват инстинкта си за търтеево пило. Нагоре изграждат питата с нормални работнически килийки. След изграждането на питата, далаците се изрязват и претопяват, а питата се поставя в плодника за осеменяване от майката.

При нужда за градеж на магазинни пити при добра пролетна паша в магазина се поставят през една изградени и неизградени рамки с восъчни основи.

По същия начин става градежът на пити и при многокорпусните кошери. Важно условие за доброто им изграждане е да има достатъчно нектароотделяне и силни семейства.

Зателването и градежа на пити са въпроси, които всеки пчелар прави по свой избран и предпочитан начин. Важното е телта добре да прилепва към восъчната основа. А питите да са прави и изградени с възможно по-малко търтееви килийки.
Ст.н.с. д-р Боян Първулов