Не трябва да разсипваме цялата икономика. Трябва да се търси баланс между ограничителните мерки и оцеляването – физическо и икономическо. Това мнение изрази по БНР  председателят на Съюза на земеделските кооперации Явор Гечев.

От организацията са предложили законови промени във връзка с извънредното положение, които не са се случили, по думите му най-вероятно защото всички разчитат кризата да свърши бързо.

„Държавата не може да спре да работи”, категоричен е Гечев, който попита „какво правим утре, ако във ферма с 1000 животни се появи положителна проба за заразен” и кой ще гледа животните, ако се наложи карантина. „Питаме администрацията, властта за методите, които заедно трябва да мислим”, каза Явор Гечев в предаването "Преди всички".

Ако кризата продължи още 15-20 дена, някои сектори ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, предупреди Гечев. При плодовете и зеленчуците според него пазарът се е сринал, защото няма кой да ги купува от големите търговски вериги, до които кооператорите нямат достъп.

Хубаво е в ситуация на криза като днешната държавата да узрее и да мисли за собственото земеделие като за източник на хранителна сигурност, смята Явор Гечев.

Сдружението обединява над 55 хиляди кооператори. Гечев открои проблема с гласуването и предаването на финансовите отчети на отделните дружества до месец юни, защото сегашното законодателство изисква присъствен ред.

Заради невъзможност да проведат събрания над 400 кооперации не могат да очертаят площите, които обработват, и очакват отговор от фонд "Земеделие" как да процедират. До вчера от фонда нямаше отговор.

Неуредици в антикризисното законодателство ни поставят в ролята на нарушители, изтъкна Гечев. Следват санкции, глоби и ограничения на услуги от страна на държавните институции спрямо неизрядните кооператори.