Искат спешно съдействие от фонд "Земеделие"

Председателят на земеделските кооперации Явор Гечев изпрати тревожно писмо до изп.-директор на Държавен фонд "Земеделие" днес по повод въведените извънредни мерки в България срещу коронавируса и произтичащите административни проблеми.

В него той заявява, че съюзът /НСЗКБ/ като кооперативен, обединява интересите на над 55 000 член кооператори, членуващи в над 400 земеделски кооперации в цялата страна, обединени в 17 регионални съюза, които имат задължението по Закона за кооперациите да проведат отчетно изборни общи събрания, поради изтичане на мандата на органите на управление.

Но поради въведените извънредни мерки предвидените мероприятия за провеждане на общи събрания са забранени.

От това произтичат редица проблеми, като един от тях е с изтичане мандата на управителните съвети и на председателите на земеделските кооперации, заради което ръководствата нямат достъп до системата за електронно управление на фонд "Земеделие" и не могат да очертават допустимите площи за обработка, както и да извършват всякакви други дейности, свързани с електронната система или услуги от фонда.

Гечев моли за съдействие, като иска премахване на административната проверка и допускане на всички представляващи кооперациите лица, които са видни в търговския регистър, независимо от просрочването на мандата им.