Могат ли фермерите ни да осигурят говеждо месо за вътрешния пазар?

03 април 2020
Животновъдство
17343
 

Не, защото е нарушена веригата на доставки, търговия и преработка. Но пък има самостоятелни играчи, втренчени в субсидии с “премиум” клиенти, е коментарът на Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото

Жени Владинова

Всеки фермер говедовъд вече търси решение как да възстанови загубите си, когато трябва да продава говеда сега или през следващите месеци, но на по-ниски цени. Повечето не намират отговор на въпроса какво общо има проблемът с коронавируса и цените на едрия рогат добитък?

На пръв поглед няма, нали? А всъщност връзката е пряка. Защото пазарът "прави" две неща - отразява търсенето и предлагането и обикновено двете посоки са взаимосвързани. Ето как всъщност двата обвързани фактора влияят на пазара на говедата. И като приемем и горчивата реалност, че коронавирусът “избяга” от Китай, настани се трайно в Европа (и се разпростря в цял свят), страхът в световен мащаб е какъв ефект ще има върху хората и икономиките на засегнатите държави. И как ще се търгува? В цяла Европа хората останаха вкъщи и като потребители рязко свиват разходите си пред заплахата от дълга епидемия

Но се появи и страхът от икономическа рецесия и изпрати цените на производителите почти на дъното (за разлика от цените в търговската мрежа, където необосновано растат).

Затова препоръките на ирландски пазарни анализатори от Bord Bia към фермерите говедовъди са:

Ако сега имате животни за продажба, най-добрият вариант е да ги продадате на най-приемливите цени за купувача. Така ще получите възможно най-добрата цена. Защото след месеци това може да не се случи.

Да, пазарът ще се възстанови, но нетолкова бързо, колкото искаме.

А сега да видим какво се случва у нас с говедовъдните ни ферми. И дали, ако се наложи, производителите на говеждо месо може да осигурят вътрешния пазар

Коментар на състоянието на сектора - изцяло в контекста на пандемичната ситуация и ефектът й върху животновъдството ни, в частност месодайното, прави Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото.

Трудно и претенциозно е да се прави коментар за размера на последиците и евентуални мерки за преодоляване на хаоса и страха от пандемията едва на 3-ата седмица от извънредното положение, уточнява Андрей Чалъков. Никой не е подготвен за подобни катаклизми, никой не може да предвиди последствията.

И макар да се домогваме в много отношения да сме европейци, всъщност коренно се различаваме от техния модел и практики. Или, както казваме българите, "Много Европа, не е на Европа". В този смисъл, обличайки "новите предпазни средства", е добре да си погледнем в потребителската кошница и да си направим равносметка, предлага Андрей Чалъков:

1) В резултат на субсидийното ориентиране и толерирането на нископродуктивните "декоративно-автохтонни" породи редица ферми да могат да предложат на вътрешния пазар основно рагу и екстремно скъпо "месо в буркан от крави, хранени с мащерка".

Защо? Защото само тези телета не са продадени миналата есен. Въпросът е кой месопреработвател ще се “навие” да преработва говеждо с рандеман на козе?

Защо? Ама как защо, миналата есен трябваше да се продадат качествените телета на албанците. Но и да се вземат по 150 лв. субсидия от държавата.

2) В резултат на n-броя стратегии за развитие на животновъдството ще се наложи да се търси спасение в големите вериги. Понеже късите вериги на доставка се оказват много къси.

Защо? Защото, докато се уточни и пренасочат фермерите към зелени мерки, ще дойде нова вълна на изненада отнякъде.

3) В резултат на 13 години мерки на парче, “на глава” и липсата на регионална политика у нас се отглеждат месодайни крави за месо от млечни породи!

И то без пасища, разпределят се ливади на фермера от Бучино в Трън или на Околчица, играем си на несвързани лица, за да се умилостиви Фондът.

Защо? Защото толкова си можем!

Реално кризата идва точно навреме, за да ни покаже, че моделът е сбъркан! И че вътрешното продоволствие не може да разчита на сектора в момента. Нарушена е веригата на доставка, търговия и преработка. Пълно е със самостоятелни играчи, втренчени в субсидии или с “премиум” клиенти.

А в действителност 95% от народа има нужда от месо на оптимална цена, с произход и добро качество, произведено в България, напомня Андрей Чалъков.

Още от Животновъдство
0

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

0

Свива ли се секторът и какви ще са последствията? Жени Владинова Има хора, родени да гледат животни. Те са търпеливи и спокойни и, макар понякога на вид да са сериозни и твърди мъже

0

Смъртоносният вирус, наречен „заешка ебола“, се разпространява в югозападната част на САЩ, убивайки хиляди диви и домашни животни. Това съобщават от Business Insider

0

Такива са прогнозите на Университета по ветеринарна медицина във Виена Защо за ветеринарните лекари в Германия бъдещето на бранша е мрачно? Жени Владинова Кристиан Дюрнбергер от Изследователския

0

От 15 юли до 31 юли 2020 г. животновъдите ще могат да кандидатстват по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд

Последни новини
0

Грешна и вредна практика е профилактично да се слагат йод, листа от орех или син камък, предупреждава д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода

0

Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят лятната реколта от дребни безкостилкови плодове, след като заради ограниченията, свързани с коронавируса

0

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

0

Днес ще е отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса. Слънчево ще бъде и над Черноморието

0

Температура над +40° C за северните ширини изглежда днес немислима, но тя може да се превърне в нова норма до края на века, ако настоящите тенденции в емисиите на парникови газове не се променят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Срещата на БФС с клубовете от елита за телевизионните права ще се състои в ресторанта на хотела на базата на централата в “Бояна”. Причината е бурята отпреди няколко дни в София. След нея се оказало, че огромната амфитеатрална зала, където се правят пресконференциите, както и тази, в която заседаваше изпълнителният комитет

НСО трябва да пази само президента, шефа на парламента и премиера Всички действия срещу управляващите са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната Поканил съм ви да поразмишлявам на глас. Имам честта да съм приятел с Камен Донев. Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши

Оставка няма да подавам Прокуратурата назначава проверка на министъра на културата Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката. Неговото заявление е тъжно - президентът по принцип трябва да обединява нацията. Това заяви пред Нова телевизия от своя кабинет главният прокурор Иван Гешев след вчерашните изказвания на