Могат ли фермерите ни да осигурят говеждо месо за вътрешния пазар?

03 април 2020
Животновъдство
16425
 

Не, защото е нарушена веригата на доставки, търговия и преработка. Но пък има самостоятелни играчи, втренчени в субсидии с “премиум” клиенти, е коментарът на Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото

Жени Владинова

Всеки фермер говедовъд вече търси решение как да възстанови загубите си, когато трябва да продава говеда сега или през следващите месеци, но на по-ниски цени. Повечето не намират отговор на въпроса какво общо има проблемът с коронавируса и цените на едрия рогат добитък?

На пръв поглед няма, нали? А всъщност връзката е пряка. Защото пазарът "прави" две неща - отразява търсенето и предлагането и обикновено двете посоки са взаимосвързани. Ето как всъщност двата обвързани фактора влияят на пазара на говедата. И като приемем и горчивата реалност, че коронавирусът “избяга” от Китай, настани се трайно в Европа (и се разпростря в цял свят), страхът в световен мащаб е какъв ефект ще има върху хората и икономиките на засегнатите държави. И как ще се търгува? В цяла Европа хората останаха вкъщи и като потребители рязко свиват разходите си пред заплахата от дълга епидемия

Но се появи и страхът от икономическа рецесия и изпрати цените на производителите почти на дъното (за разлика от цените в търговската мрежа, където необосновано растат).

Затова препоръките на ирландски пазарни анализатори от Bord Bia към фермерите говедовъди са:

Ако сега имате животни за продажба, най-добрият вариант е да ги продадате на най-приемливите цени за купувача. Така ще получите възможно най-добрата цена. Защото след месеци това може да не се случи.

Да, пазарът ще се възстанови, но нетолкова бързо, колкото искаме.

А сега да видим какво се случва у нас с говедовъдните ни ферми. И дали, ако се наложи, производителите на говеждо месо може да осигурят вътрешния пазар

Коментар на състоянието на сектора - изцяло в контекста на пандемичната ситуация и ефектът й върху животновъдството ни, в частност месодайното, прави Андрей Чалъков, член на Камарата на месодайните животни и на Борда по говедата и агнешкото.

Трудно и претенциозно е да се прави коментар за размера на последиците и евентуални мерки за преодоляване на хаоса и страха от пандемията едва на 3-ата седмица от извънредното положение, уточнява Андрей Чалъков. Никой не е подготвен за подобни катаклизми, никой не може да предвиди последствията.

И макар да се домогваме в много отношения да сме европейци, всъщност коренно се различаваме от техния модел и практики. Или, както казваме българите, "Много Европа, не е на Европа". В този смисъл, обличайки "новите предпазни средства", е добре да си погледнем в потребителската кошница и да си направим равносметка, предлага Андрей Чалъков:

1) В резултат на субсидийното ориентиране и толерирането на нископродуктивните "декоративно-автохтонни" породи редица ферми да могат да предложат на вътрешния пазар основно рагу и екстремно скъпо "месо в буркан от крави, хранени с мащерка".

Защо? Защото само тези телета не са продадени миналата есен. Въпросът е кой месопреработвател ще се “навие” да преработва говеждо с рандеман на козе?

Защо? Ама как защо, миналата есен трябваше да се продадат качествените телета на албанците. Но и да се вземат по 150 лв. субсидия от държавата.

2) В резултат на n-броя стратегии за развитие на животновъдството ще се наложи да се търси спасение в големите вериги. Понеже късите вериги на доставка се оказват много къси.

Защо? Защото, докато се уточни и пренасочат фермерите към зелени мерки, ще дойде нова вълна на изненада отнякъде.

3) В резултат на 13 години мерки на парче, “на глава” и липсата на регионална политика у нас се отглеждат месодайни крави за месо от млечни породи!

И то без пасища, разпределят се ливади на фермера от Бучино в Трън или на Околчица, играем си на несвързани лица, за да се умилостиви Фондът.

Защо? Защото толкова си можем!

Реално кризата идва точно навреме, за да ни покаже, че моделът е сбъркан! И че вътрешното продоволствие не може да разчита на сектора в момента. Нарушена е веригата на доставка, търговия и преработка. Пълно е със самостоятелни играчи, втренчени в субсидии или с “премиум” клиенти.

А в действителност 95% от народа има нужда от месо на оптимална цена, с произход и добро качество, произведено в България, напомня Андрей Чалъков.

Още от Животновъдство
0

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

0

Всеки млекопроизводител знае, че кравата понякога отказва да се движи - наблюдава се след трудно раждане, нараняване в областта на краката или дори поради леки форми на възпаление на вимето

0

Броят на дивите свине в Източна Европа, заразени с вируса на африканската чума по свинете, се увеличава със засилени темпове през първото тримесечие на годината, съобщава Pigprogress

0

Съвсем скоро в Германия започва тестване на трансгенни свине с имунни клетки, които са устойчиви на африканската чума по свинете. Те бяха планувани за месец май

0

Може да се окажe, че роботите ще станат идеалните помощници и в животновъдните ферми. Четириногият робот на компания Boston Dynamics на име Спот например вече успешно замества овчарското куче при

Последни новини
0

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

0

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

0

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

0

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

0

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Джейми Оливър започва да го засенчва Ако все още се чудите с какво да уплътните времето на децата си през лятото, след като повечето възможности за почивка или лагери ви се струват рисковани заради коронавируса, ето една идея, която е безопасна, а и много полезна за бъдещия им живот. Научете ги да готвят

Аз ли съм последният играч, който остана в Индиън Уелс? Този въпрос зададе към феновете си Григор Димитров. Той все още е в Калифорния заради карантината, но скоро се прибира в Европа и ще играе на Adria Tour в Белград и Задар.  Демонстративният благотворителен турнир е организиран от водача в ранглистата по тенис Новак Джокович

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса, има двама българи - Кико Дончев и Орлин Велев.  Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция