Съществуват множество вариации на тази рецепта. Те могат да бъдат приготвени от различни видове гъби, допълнени с различни зеленчуци, подправки, билки и т.н. Гъбите за “каймата” могат да бъдат варени или пържени, нарязани на парчета или пасирани.
Днес ви предлагаме гъбени кюфтета от печурки. Те не изискват дълга подготовка, приготвят се лесно и остават много сочни и меки, както и нискокалорични.
Продукти (за 6 порции): 500 г печурки, 1 глава лук, 1 яйце, 50 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, 1 глава чесън, 1 ч. лъж. смес от зелени подправки, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Почистете и обелете главата на лука и нарежете на кубчета. Сложете тиган на печката, налейте олио, загрейте го и сипете нарязания лук. Запържете за няколко минути. След това добавете ситно нарязания чесън и сместа от зелени подправки. Разбъркайте, пържете на среден огън за не повече от минута.
Измийте гъбите старателно със студена вода. След това ги накълцайте колкото е възможно по-ситно и ги прибавете в тигана с лука. Изчакайте за се изпари цялата отделила се течност, след което налейте още малко олио. Запържете гъбите за 5 минути, като разбърквате от време на време.
Изцедете от пържените гъби излишната мазнина, охладете ги и ги прехвърлете в дълбока купа. Добавете брашното, разбитото яйце. Разбъркайте добре съставките, подправете със сол и черен пипер.
Сместа не трябва да е много гъста. Трябва да може да се взема с лъжица, а не да се оформят кюфтетата с ръце.
Поставете на котлона тиган с достатъчно олио. Загрейте. С помощта на супена лъжица вземайте малки порции от сместа и ги пускайте в горещото олио. Пържете на средна температура, под капак, за около 5 минути от всяка страна.
Извадете кюфтетата върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина. След 5 минути ги прехвърлете в основната чиния за сервиране и украсете отгоре със заквасена сметана или друг вкусен сос.
Коментари