В дните на Великденските пости, все пак можете да се поглезите с вкусен шоколадов сладкиш. Той няма да ви отнеме много време за приготвянето, но резултатът ще ви изненада.

Продукти: 250 г брашно, 200 мл топла вода, 150 г захар, 50 мл растително масло, 3 суп. лъж. какао, 2 суп. лъж. пудра захар, 1 суп. лъж. разтворимо кафе (сухо), 1 ч.л. оцет (6%), 1/2 ч.л. бакпулвер.

Приготвяне: В голяма купа смесете брашното и какаото. Добавете захарта и бакпулвера.

В друга купа смесете растителното масло и оцета. Прибавете водата. Добавете кафето и разбъркайте добре. Добавете растителното масло с оцета към какаовото брашно. Разбъркайте добре.

Намажете кексова форма с растително масло и поръсете с брашно. Изсипете тестото във формата и изравнете.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, за около 40 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби.

Извадете готовия и охладен сладкиш от формата и поръсете с пудра захар. Постният шоколадов кекс е готов и можете да го сервирате.