До 2013 г. фуражът дори не беше част от разговора за биосигурност. Тогава след епидемията от вируса,причиняващ на диария при свине (PEDV) всичко се промени. Индустрията беше принудена да направи крачка назад и да разгледа различни начини, по които вирусите могат да се разпространяват.

Загубите по цял свят за фермерите бяха огромни. Например PEDV в САЩ доведе до загуба на около 7 милиона прасета и беше поставен голям акцент върху начина, по който PEDV пристигна в Северна Америка. Тъй като щамът на PEDV в САЩ тогава е повече от 99% подобен на този в Китай, а сега, когато африканската чума по свинете (АЧС) присъства и разраства в Китай, има все по-големи и основателни опасения относно риска от "изхранване" при вирусно предаване.

Цялостна програма за биосигурност е една от най-важните програми, които фермата може да въведе. Тя действа като охрана на фермата, за да я пази от външни заплахи и рискове, а първата линия на отбрана започва с безопасността на фуражите, напомнят от Alltech.

Последните огнища на АЧС в Азия и части на Европа през 2018-2019 г. поставиха вниманието върху биосигурността и разпространението на чужди болести по животните (FAD) чрез фуражни и фуражни съставки.