Само до преди няколко дена отскачахме до магазина при всяка създала се нужда и нямаше необходимост да мислим кой знае колко дали сме напазарували достатъчно. Сега ходенето до магазина се препоръчва възможно най-рядко. В същото време е важно да се храним добре, за да поддържаме във форма имунната си система.
„Въпреки че не сме в обичайна ситуация, е възможно да се храните здравословно, когато сте си вкъщи“, казва Алиса Пайк, диетолог и ръководител на комуникациите в Международния съвет за информация за храните. "Изборът на трайни храни като консерви, макаронени изделия, ориз и бобови, както и вкарването в употреба на фризера - където може да съхранявате хляб, месо, зеленчуци, плодове и други, са чудесни начини да осигурите приятно разнообразие на трапезата, а излизанията до магазина да са ограничени."

Предлагаме ви списък от храни, които не само са полезни и засищащи, но и лесно се комбинират в рецепти.

Фасул и бобови растения
Те са дългокрайно продукти и присъстват в традиционното българско меню, откакто се помним. Това не е случайно, всички сме запознати с полезните им качества. Бобът, нахутът и лещата може да се приготвят като супи, яхнии, в салати, за разядки, гарнитури и дори в сладкиши.

Консервирана риба


Консервираните или вакуумирани протеинови източници като риба тон, скумрия или сьомга също са силно хранителни и може да се съчетаят в разнообразни ястия като пастети, салати, а също и като основно ястие.

Орехови масла
Фъстъченото масло или сусамовият тахан не са никак скъпи, а са изключително полезни и трайни. Може да правите с тях домашни сладкиши, а може да ги мажете на филийка за децата... в голямото им междучасие.

Макаронени изделия
Всички видове паста са засищащи и има безкраен списък от вкусни идеи как да си ги приготвите. Към този пазар добавете и няколко бурканчета с доматено пюре. Ако ви е писнало да готвите, просто загрейте доматеното пюре в един тиган, добавете му сол, чесън и риган и разбъркайте със сварената паста. Това е лека и вкусна вечеря за цялото семейство.

Зърнени храни
Сега е моментът да се научите да си правите домашни сладки с овесени ядки или хлебчета с лимец. Всички зърнени храни са полезни, с дълъг период на трайност и подходящи както за солени ястия, така и за десерти. Те съдържат и много фибри, а в живот без движение повечето хора започват да се оплакват от стегнат стомах. Фибрите тук идват на помощ.

Замразени плодове и зеленчуци
Ако досега сте ги отбягвали, сега е моментът да преоткриете какво улеснение са те. Каквото и да ви хрумне да сготвите, може да извадите някой и друг плик със замразени зеленчуци от фризера и да обогатите рецептата. Дори в простите пържени яйца може да сложите малко замразен спанак или броколи и да имате добавена хранителна стойност. Замразените плодове пък са супер подходящи за смути, за кремчета, за десерти или просто с кисело мляко и овесени ядки.

Мед
Никой не се съмнява в здравословните свойства на меда, но в условия на карантина е задължително да имаме два буркана у дома. Ползвайте го и в чая си, и на филийка, и за палачинки, и за приготвяне на десерти. С него може да направите и домашен течен шоколад.

Фризерът – нашият най-добър приятел
Пресните храни може да бъдат замразени и това дори няма да отнеме на част от тях здравословните им качества. Може да използвате фризера си на пълни обороти – замразете месо и кайма, като предварително сте ги разделили на порции, за да може да готвите от тях по няколко пъти, без да се налага да размразявате големи количества. Хляба също нарежете на филийки и ги замразете на няколко порции. Когато го извадите и размразите, дори няма да е нужно да го печете. При млечните продукти не седят така нещата. Киселото мляко не е подходящо за фризер, но прясното може спокойно да си изчака реда там няколко дни и дори седмици. Твърдите сирена също може да бъдат съхранявани във фризера.

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!