Сериозни поражения по пъпките и цъфналите вече дръвчета отчитат овощари от Южна България

Пренебрегват се биологичните изисквания на видовете, коментира доц. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие - Кюстендил

Ваня Велинска

Необичайно топлата зима съвсем закономерно предопредели по-ранното събуждане на овощните дървета и лозите. Още през февруари, когато след поредица от топли дни имаше няколко с много ниски температури, както и снеговалеж, се създадоха условия за поражения върху вече напъпилите по-ранни видове.

Какво е положението след мартенското влошаване на времето и какви ще са пораженията след отрицателните температури по цъфтящите овощни дървета и по-тези, чиито пъпки са в предцъфтеж?

Съвсем очаквано най-тежко е положението в по-топлите райони на страната, където и вегетацията на овощните дървета започна по-рано.

Още отсега може да кажем, че реколтата е под въпрос, коментира Коста Петров, управител на организация на производителите "Българска праскова". Пораженията, макар че още с точност не може да определим, какви са размерите им, са много сериозни.

Според овощаря около 90 на сто от сливите в Сливенско вече са засегнати от студовете, особено от т. нар. азиатски сортове. Овощният вид е във фаза зелен бутон и изключително чувствителен на ниските температури. А през миналата седмица сутрешните температури в района са били минус 4, а на места и минус 6 градуса. Тежко е положението и за другите овощни видове в района. Прасковите са във фаза червен бутон, вече цъфтят около 5-10 на сто от дръвчетата в насажданията. Рискът за тях е също много голям. Отрицателните температури, които продължиха няколко последователни дни, без съмнение ще доведат до сериозни повреди. Опасност има и за черешите, които са във фаза зелен бутон.

Тежко е състоянието на овощните дръвчета в района на Стара Загора, Хасково, Карнобат, все райони, в които има големи насаждения. Разбира се, рано е за точни прогнози, но със сигурност ще има поражения върху тазгодишната реколта, обобщават производители от тези региони.

Също толкова, а може би и по-тежко се очертава състоянието на овощните насаждения в Североизточна България.

Кайсиите бяха в масов цъфтеж, а сега цветът от бял, като пуканка, е напълно кафяв, коментира Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз пред Агри БГ.

Целите градини изглеждат кафяви. Реколтата приключи. Черешите имат малко поражения по пъпките, но кайсиите изцяло заминаха. Такава е ситуацията с кайсиите в областите Добрич, Русе и Силистра, вероятно и в Шумен. Предполага се, че ще има реколта от едва 10-15% от насажденията от видовете, които цъфтят по-късно и още не са се развили.

Минусовите температури от последните дни и последвали слани, нанесоха щети на кайсиевите насаждения в региона, съобщават земеделски производители в Силистренско.

В Тутраканско градусите са стигнали до минус 9 и пораженията са според фазата на цъфтеж и местоположението на овощните градини. На места в крайдунавската зона са нанесени щети достигащи до 100%. Засегнати са и черешови дръвчета. Поражения по кайсиите има и в района на силистренското с. Професор Иширково, където е и една от най-големите градини в региона. Освен ниските температури там има паднала и слана, която усложнява обстановката допълнително.

На фона на тежката картина от Южна и Североизточна България, тази в Кюстендилско е съвсем различна. Засега няма риск за черешовите насаждения в района.

Към момента черешовите дървета са в добро състояние, разяснява ситуацията доц. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие - Кюстендил. На този етап няма опасност за дръвчетата, въпреки че температурите са доста променливи.

Черешите са във фаза набъбване на пъпките, но разтварянето им се задържа заради ниските температури. И в района на Кюстендил сутрините през миналата седмица са били доста ниски, до минус 3 градуса. През деня обаче времето не е било с много високи дневни температури, които да са достатъчни, за да се натрупа необходимата сума за активна вегетация.

В района дневните температури не бяха много високи, а нощните - не толкова ниски, разяснява специалистът. Освен това те охлаждаха дръвчетата, което доведе до туширане и задържане на развитието им, което е добре за тях.

И въпреки че и през тази седмица се прогнозират ниски температури, ако те не се задържат продължително, няма да окажат влияние на черешите.

Доц. Сотиров отбелязва, че не бива да обвиняваме само природата за времето, което ни поднася, а трябва да търсим и човешката грешка. Според него днес производителите не се съобразяват с препоръките на учените. Някога, и то не случайно, България е районирана, за това къде какви овощни видове могат да се отглеждат. Сега водещи са икономическите показатели, не че е лошо, но трябва да се вземат предвид и биологичните изискванията на овощните видове.

А дали ще пострадат и лозовите насаждания - ще стане ясно съвсем скоро. До дози момент нямаше сериозен риск за лозята, тъй като те се развиват по-късно от овощните дървета. Но опасността и за тях не е преминала.

Надяваме се, че прогнозираните ниски температури в началото на тази седмица, няма да доведат до повреди по лозите, споделя Тодор Тодоров, производител на десертно грозде от Северозападна България. Отрицателните температури, които имаше през миналата седмица, не бяха много опасни нито за лозята, нито за овошките в района. Притесняваме се обаче за тези, особено след поредицата топли дни преди това. Все пак дано и тези студове не са фатални. Въпреки това риск винаги съществува.

Повредена от студа цветна пъпка
Повредена от студа цветна пъпка
Доц. Сотиров в черешовата градина на Института по земеделие - Кюстендил
Доц. Сотиров в черешовата градина на Института по земеделие - Кюстендил
Кайсия: цветовете са измръзнали
Кайсия: цветовете са измръзнали