Учени откриха ген, свързан с качеството на костите на кокошките, което ще помогне да се подобри здравето на носачки, склонни към остеопороза, съобщава farminguk.
Откритието, направено от учени, включително от от британския институт Розлин край Единбург, потвърждава важността на ключова биологична молекула за здравите кости и може да има отношение и към другите видове животни и хората.
Изследователите подробно разгледали областта в кокошето ДНК, която е свързана с риска от счупване на костите, изучавайки при няколко поколения домашни птици корелацията на равнищата активност на различни гени и здравината на костите.
В резултат на това те успяват да определят ключов ген, наречен цистатион-бета-синтаза (CBS), отговарящ за най-здравите кости.
Кокошки с определена версия на гена имали кости с повишено съдържание на минерали и колаген, което позволява да се направи извод за конкретни фактори, важни за разликите в качеството на костите.
Кокошките, продуктивно произвеждащи яйца, се отнасят към категорията на повишен риск от остеопороза, когато костната тъкан става по-малко плътна, казва проф. Ян Дан от института Розлин. Тази чупливост на костите се обяснява с разхода на ресурси в организма на птицата, включително на калций при постоянно яйцеснасяне. Нашите резултати подчертават важността на най-ключовия ген за поддържане на здрави кости.
Откритието е важно не само за селекцията на кокошките, но и дава повод за аналогични научни проучвания в хуманната медицина.
Изследването, публикувано в Genetics Selection Evolution, е проведено със сътрудничеството на учени от Швеция, Испания, Германия, Чехия и Китай.