Ако сте поканили гости, няма как да минете без месо на масата (Разбира се, ако не постите). Приготвянето на руло от пуешко месо е чудесна идея за оригинално ястие.
Месото в тази рецепта може да е пилешко или пуешко филе. Ние избрахме пуешкото. Интересна е комбинацията, ако рулото се напълни със сладко-кисел пълнеж. Ябълките са евтина и достъпна съставка, затова са взети за основа.
Рулото се получава доста богато на вкус, но ако искате да добавите сос към него, препоръчваме ви да изберете сос от боровинки, например.
За гарнитура можете да предложите печени зеленчуци, картофено пюре или кус-кус.
Продукти: 1 кг пуешко филе, 1 не много голяма глава лук (60 г), 4 скилидки чесън, 200 г (1-2 ) ябълки, 40 г корен от целина, 60 мл портокалов сок, 1 ч. лъж. сушен риган, 50 г сух хляб/крутони, 100 мл месен бульон, 4 клонки магданоз, 40 г масло, 4 суп. лъж. мека горчица, растително масло, сол и черен пипер на вкус.
Веднага трябва да кажем, че руло от 1 кг месо е ястие за голяма компания. От посочените продукти се получават около 15 парчета.
Предварителна обработка на филето за рулото: Пълнежът може да бъде какъвто предпочитате, но процесът на приготвяне на филето за рулото е един и същ. Ако намерите филе с кожа, опитайте се да я запазите. Тя ще придаде на ястието допълнителен вкус и ще остави остави месото сочно.
Парчето месо се разрязва с остър нож по дължина, но без да стигате докрая. Разтворете внимателно филето, "като книга", но трябва да остане цяло. На по-дебелите участъци направете срезове. Покрийте с фолио за свежо съхранение и начукайте. Фолиото е нужно, за да се запази парчето месо цяло. След като месото е начукано, преминете върху филма с точилка, за да изравните повърхността. Подравнете, ако е необходимо, отстрани с нож.
Дебелината на полученото месо трябва да е около 1 см. Не прекалявайте с изтъняването, за да не изпадне пълнежът след пълнене.
Ако навиете това руло директно, заедно с фолиото и го замразите, ще получите отлична заготовка, за да спестите време в деня на приготвяне.
Приготвяне на пълнежа от задушени ябълки с лук и целина: Нарежете ябълките на кубчета. Изберете ароматни сортове.
Лука и чесъна нарежете на малки кубчета. Запържете леко лука в загрято растително масло. След 2 минути добавете целината, ситно нарязания чесън и ригана. Предварително настържете целина, за да се се сготви по-бързо. Задушете зеленчуците, докато целината омекне.
Добавете ябълки, продължете готвенето за 1 минута.
Нарежете хляба на кубчета (ако не използвате готови крутони) и добавете към пълнежа. Прибавете и портокаловия сок и бульона. Продължете да готвите още няколко минути.
Пълнежът не трябва да е сух. Ако по време на готвенето цялата течност се е изпарила, добавете още малко бульон или вода.
Посолете и подправете пълнежа на вкус. Не забравяйте да опитате за готовността на всички компоненти. В самия край добавете нарязан магданоз, изключете котлона и покрийте.
Приготвяне на пуешкото руло: Месото, приготвено за рулото, се натърква със сол и черен пипер. За да остане месото меко и ароматно, намажете го с горчица от едната страна.
Разпределете пълнежа равномерно. Оставете 1 см от ръба, за да не изпадне пълнежът, докато завивате рулото. Завържете навитото руло с дебел конец по дължината и напречно.
Поставете приготвеното руло в тава за печене върху решетка и намажете добре с разтопено масло. Маслото няма да позволи на рулото да изсъхне по време на готвенето и ще даде апетитна тъмна коричка след изпичане.
Поръсете отгоре със сол и черен пипер.
Печете на 180 градуса за 50-60 минути. Докато печете, поливайте отгоре и отстрани със соса, който се е отделил по време на готвенето.
Оставете готовото руло да престои 15 минути, след което нарежете.
Коментари