Първокурсникът Веселин Пачаманов победи съперници от 22 държави при оценка на крави

Анелия Перчева

Първо място на състезание в Париж спечели първокурсникът от Аграрния университет в Пловдив Веселин Пачаманов. Надпреварата е част от програмата на международното изложение Salon International de l'Agriculture, 2020”, смятано за едно от най-големите събития в Европа в областта на селското стопанство.

"Пачаманов победи 67-има свои съперници от 22 държави", обясни главен асистент Светослав Карамфилов от пловдивския вуз, ръководител на групата студенти, които са се включили във форума. Те също са от Аграрния университет и са представяли България на изложението.

Пачаманов е участвал в категорията "Линейно-описателна оценка на крави". Задачата е била да даде преценка на око на външните части на две демонстрирани животни от породите шароле и кафяво алпийско говедо. Неговата оценка е била идентична с тази на водещи френски експерти. По тази причина единодушно са му присъдени максималните 100 точки. В същата категория 11-о място е заел друг студент от Аграрния университет - Иван Мартинов.

„Линейно-описателната оценка

на говедата тепърва навлиза у нас

Важна е, тъй като външният вид на животното е показател за неговата продуктивност, функционално дълголетие и стопанско използване. А тези характеристики пък се използват при селекцията“, посочи гл. ас. Карамфилов.

Той уточни, че журито е било много впечатлено от Веселин Пачаманов. Представители на френското министерство на земеделието и на Еврокомисията са му връчили купа и парична награда, както и международен сертификат на оценител.Същия документ е получил и Иван Мартинов.

Добро представяне

в състезанието

по оценка на френски вина

са направили студентите Стефан Кировски и Мартин Андонов от Аграрния университет, които са се класирали съответно осми и девети сред 26 участници. Те са определяли вида на напитките, годината на производство и региона. Групата студенти от университета са впечатлили присъстващите на изложението с български традиционни продукти - лютеница, бяло саламурено сирене, пчелен мед, пастърма, които са представили по време на международната вечер.

Веселин Пачаманов (вдясно)  и 11-ия в същата категория от състезанието за оценка на крави Иван Мартинов
Снимка: АУ - Пловдив
Веселин Пачаманов (вдясно) и 11-ия в същата категория от състезанието за оценка на крави Иван Мартинов Снимка: АУ - Пловдив
Групата студенти от Аграрния университет в Пловдив представят на изложението традиционни български продукти
Групата студенти от Аграрния университет в Пловдив представят на изложението традиционни български продукти