Първокурсникът Веселин Пачаманов победи съперници от 22 държави при оценка на крави
Анелия Перчева
Първо място на състезание в Париж спечели първокурсникът от Аграрния университет в Пловдив Веселин Пачаманов. Надпреварата е част от програмата на международното изложение Salon International de l'Agriculture, 2020”, смятано за едно от най-големите събития в Европа в областта на селското стопанство.
"Пачаманов победи 67-има свои съперници от 22 държави", обясни главен асистент Светослав Карамфилов от пловдивския вуз, ръководител на групата студенти, които са се включили във форума. Те също са от Аграрния университет и са представяли България на изложението.
Пачаманов е участвал в категорията "Линейно-описателна оценка на крави". Задачата е била да даде преценка на око на външните части на две демонстрирани животни от породите шароле и кафяво алпийско говедо. Неговата оценка е била идентична с тази на водещи френски експерти. По тази причина единодушно са му присъдени максималните 100 точки. В същата категория 11-о място е заел друг студент от Аграрния университет - Иван Мартинов.
„Линейно-описателната оценка
на говедата тепърва навлиза у нас
Важна е, тъй като външният вид на животното е показател за неговата продуктивност, функционално дълголетие и стопанско използване. А тези характеристики пък се използват при селекцията“, посочи гл. ас. Карамфилов.
Той уточни, че журито е било много впечатлено от Веселин Пачаманов. Представители на френското министерство на земеделието и на Еврокомисията са му връчили купа и парична награда, както и международен сертификат на оценител.Същия документ е получил и Иван Мартинов.
Добро представяне
в състезанието
по оценка на френски вина
са направили студентите Стефан Кировски и Мартин Андонов от Аграрния университет, които са се класирали съответно осми и девети сред 26 участници. Те са определяли вида на напитките, годината на производство и региона. Групата студенти от университета са впечатлили присъстващите на изложението с български традиционни продукти - лютеница, бяло саламурено сирене, пчелен мед, пастърма, които са представили по време на международната вечер.


Коментари