Миналата година европейските фермери са произвели над 15 млн. т птиче месо, съобщава Еврокомисията. Структурата на производство е следната: на първо място е производството на пилешко - 83% месо, на второ място - 13% е пуешкото месо, а на трето - патешкото месо (3%).
Всички останали видове птици заемат около 1% от промишлената структура.
Лидер в производството на птиче месо в Евросъюза е Полша. В страната са произведени над 2 500 000 т пилешко, пуешко и месо от други видове птици, което съставлява 17% от общия производствен обем в ЕС.
На второ място с дял от 13% е Великобритания. И тъй като страната вече излезе от ЕС, това безусловно ще повлияе на структурата и на производствените обеми птиче месо.
Освен това едри европейски производители на птиче месо са Франция и Естония (по 11%), както и Германия (10%) и Италия (9%).