Недостатъчното количество зеленчуци в храната може да предизвика развитие на тревожно разстройство. Изследването е публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health.

Учените анализираха информация за около 27 хиляди души от 45 до 65 години, които участваха в канадското надлъжно проучване за стареенето през 2010-2015 г.

Установено е, че поради отхвърлянето на минималните ежедневни порции плодове и зеленчуци рискът от тревожност се увеличава с 24%. Вероятността от развитие и затвърждаване на разстройството се увеличава при излишък на мазнини в тялото: ако този показател е повече от 36%, рискът от тревожност се увеличава с още 70%.

Изследователите също откриха, че тревожността зависи от самотата: при тези, които живеят с партньор, рискът е бил само 7,8%, при неженени хора процентът достига 13,9%.