Дали суперхраните са толкова здравословни, колкото са популярни, или са просто поредната мода, промотирана от рекламата?

Въпреки че концепцията за „суперхрана" придоби световна популярност през последните години, в момента няма официално научно или правно обвързващо определение на термина. Какво представляват тези храни и можем ли да ги ядем всеки ден?

Манията

Суперхраните са храни, които съдържат най-високи концентрации на голямо разнообразие от полезни вещества.

Годжи бери, акай, семена от чиа, гуарана, киноа, спирулина, амарант и много други подобни продукти бързо спечелиха популярност сред застъпниците на здравословния начин на живот. „Чувствайте се по-добре, изглеждайте по-млади, живейте по-дълго!" привържениците на здравословното хранене и специалисти по хранене радушно възприеха лозунга на производителите и доставчиците на продукти, съдържащи тези „вълшебни" съставки.

След като специалистите започнали да изучават феномена на суперхраните обаче, се оказало, че слуховете за чудодейните свойства на тези продукти са силно преувеличени. Суперхраните наистина са много здравословни и съдържат голям брой ценни хранителни вещества, но нямат претенции за някаква „животоспасяваща мисия". Ефективността на диета, базирана на суперхрани, остава недоказана и до днес.

Освен това, от 2007 г. насам, в повечето европейски страни, производителите, които желаят да етикетират продукта си като суперхрана, са длъжни да предоставят съответните медицински сертификати.

Суперхраните за закуска, обяд и вечеря са реалност, достъпна за всеки!

Въпреки че основната научна общност е скептична към суперхраните, някои хора продължават да вярват в лечебната им сила.

Въпреки това, откакто тази концепция стана част от ежедневието, мина доста време и сега суперхраните се използват не само за описание на екзотични храни, богати на витамини и микроелементи, но и на пръв поглед обикновени продукти. В крайна сметка, основният критерий за класифициране на даден продукт като суперхрана не е неговият чуждестранен произход, а по-скоро комбинацията от голям брой полезни витамини и микроелементи.

1. Тъмнозелени листни зеленчуци 

Тъмнозелените листни зеленчуци (спанак, манголд, къдраво зеле, зелеви листа и др.) са отличен източник на фолат, цинк, калций, желязо, магнезий, витамин С и фибри. Освен това, зелените листни зеленчуци съдържат всичките девет незаменими аминокиселини. Редовната консумация на тези храни подобрява усвояването на хранителните вещества.

2. Горски плодове 

Горските плодове (ягоди, малини, боровонки) са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Хранителното съдържание варира в зависимост от вида; малините например съдържат големи количества витамини C, B1 и B12, както и микроелементи като мед, желязо и калий. Ягодите са богати не само на витамини B и C, но и на органични киселини, желязо, йод, калий и фосфор. Боровинките съдържат полезни киселини (млечна, лимонена, хининова и оксалова).

3. Зелен чай 

Зеленият чай е богат на антиоксиданти и полифенолни съединения, които имат силни противовъзпалителни свойства.

4. Яйца 

Въпреки че яйцата са с високо съдържание на холестерол, проучванията показват, че консумацията на 6-12 яйца седмично не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Самите яйца са богати на витамини от група В, холин, селен, витамин А, желязо и фосфор. Те са богати и на зеаксантин и лутеин, антиоксиданти, които подпомагат здравето на очите.

5. Бобови растения 

Бобовите растения са богат източник не само на микроелементи и витамини от група В, но и на протеини и фибри. Проучванията показват, че консумацията на бобови растения може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да помогне за достигане на здравословното тегло.

6. Ядки и семена 

Тази хранителна група е богата на протеини, фибри и здравословни мазнини. Ядките са богати на витамини от група В, калий, магнезий, калций и фосфор. Смята се, че ядките помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

7. Тиква 

Тиквената пулпа съдържа важни витамини и микроелементи. Това включва не само провитамин А и бета-каротин, но и калий, калций, магнезий и фосфор, както и витамини C, E и K. Допълнително предимство на този зеленчук е, че е с много ниско съдържание на захар и практически не съдържа холестерол или трансмазнини.

8. Куркума 

Куркуминът, който се съдържа в куркумата, има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Някои проучвания показват, че това вещество може да бъде много ефективно при лечение и профилактика на рак, сърдечни заболявания и диабет.

9. Сьомга 

Сьомгата е богат източник на много хранителни вещества, но е особено богата на калий и фосфор, както и на ненаситени мастни киселини, които помагат за предотвратяване на проблеми с паметта и вниманието.

10. Авокадо 

Авокадото е хранителен плод, богат на фибри и мононенаситени мазнини. Тази храна може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, метаболитен синдром и някои видове рак.

Суперхраните са наистина здравословни храни, които трябва да се консумират, но е неразумно да се смятат за панацея за всички болести. Поддържането на добро здраве изисква цялостен набор от редовни дейности, включително упражнения, укрепване и достатъчно сън. Ето защо е по-добре да се създадат здравословни навици и балансирана диета, отколкото да се разчита на „вълшебно хапче".