Неправилното хранене е на първо място, а то води до лошо храносмилане

Некачествени и рискови храни

Те водят до отравяне. Това включва зелена презряла трева с мухъл, гнили зеленчуци, комбиниран фураж с изтекъл срок на годност.

Също така е противопоказано на зайците да давате мокра зелена маса, особено на млади животни.

Кореновите зеленчуци с плодове се препоръчва да се дават в съответствие с нормата, защото прекомерното им изобилие води до диария. Излишните калории също не са добри за зайци. Това включва храни с високо съдържание на протеини и нишесте.

При ставни заболявания и затлъстяване често се появява диария. В това състояние гризачите не са в състояние да поддържат хигиена - фекалиите залепват върху козината. Ако не поддържате чисти животните, тогава съществува голям риск от нови инфекциозни огнища.

Наличието на стрес също влияе негативно на храносмилателната система на зайците. Това включва рязък преход от един вид фураж към друг, транспортиране, смяна на собственика и т.н.

Какви инфекции причиняват диария при зайци? Те са различни, но всичките могат да причинят храносмилателни разстройства:

За наличието на кокцидиоза е характерно разперената козина и подуване на корема. Зайците отказват да се хранят, цветът на клепачите става жълт. За лечение се използва сулфадиметоксин, норсулфазол, със скорост 0,2 грама на килограм живо тегло.

Стоматитът в инфекциозна форма причинява не само диария, но и язви на езика. Заедно с тези признаци се наблюдава слюноотделяне.

Като лечение се използва меден сулфат под формата на 2% разтвор за мазане на устната кухина.

Паратифоидът може да бъде разпознат по липса на апетит, летаргия и разрошена козина. Фуразолидон е е подходящолекарство.

Използва се в количество от 30 мг/кг за една седмица.

Диарията е много опасна за малките зайчета. Ако не вземете мерки, може да загубите цялото котило.
Диарията е много опасна за малките зайчета. Ако не вземете мерки, може да загубите цялото котило.