1. Подгответе почвата

Площите, отредени за красота, имат нужда от същата подготовка, както тези за зеленчуците и плодовете. Почистените от плевели и зимували неприятели лехи трябва да се аерират и обработят добре.

Добавянето на бавно разградими гранулирани торове, компост или угнил оборски тор ще се отрази благоприятно на цветята, а и не само. Добре подготвените и запасени с храна цветни легла няма да имат нужда от ежемесечно подхранване, затова ви съветваме да си свършите работата още сега.

Ако имате проблем с плевелите, излъжете ги. Покрийте лехите с черен полиетилен. Почвата ще се затопли по-бързо, което ще провокира поникване на наличните семена. Но младите растения ще се изтощят и щезагинат поради липсата на светлина под покривалото.

2. Проведете резитба

През март периодът на покой приключва за повечето растения. Това е може би последната възможност да бъде проведена правилна и навременна резитба на декоративните дървета, храсти и треви.

Внимавайте какво режете и как оформяте! Нали не искате да премахнете цветовете на дъхавия люляк?! А и не само неговите. За да не сбъркате, може да се водите от периода на цъфтеж. Ако той започва рано напролет, не режете!

Инструментите за резитба трябва да са остри, а ако нанесените рани са по-големи, е необходимо да ги обработите с подходящи препарати.

3. Засадете нови растения

Периодът е подходящ за засаждане на растения на гол корен. Най-често предлаганите украсни са розите, както и някои други храсти и дървета, включително иглолистни.

Подгответе ямките добре, осигурете храна и влага за новодомците. Поставете и опорно колче на по-високите видове.

Ако имате избор между растения на гол корен и отгледани в контейнер, винаги избирайте вторите. По-скъпи са, но стресът за тях е сведен до минимум, а прихващането на новото място е много по-сигурно.

4. Не забравяйте за водата

Ако няма достатъчно влага в почвата, започнете да поливате. С особена сила това важи за вечно зелените растения (рододендрон, лавровишни, аукуби, туи и т.н.). Заедно с поливките започнете да внасяте торове и се погрижете за качеството на почвата.

Помислете как да уловите водата от небето. Дано пролетният сезон бъде благосклонен в това отношение. Събирайте я в съдове и я пазете!

5. Погрижете се за приятелите и неприятелите

Ако сега не се погрижите за благоденствието на градината, то през активния сезон може да очаквате само неприятности.

Окопавайки лехите ще унищожите много гнезда на зимуващи насекоми, ще намерите яйца на охлюви, рачец, бръмбари и други.

Огледайте добре в основата на тревистите растения, стъблата и клонките на храстите и дърветата. Нищо чудно да се натъкнете на колония от въшки.

Почистете и дезинфекцирайте съдовете. Те също са потенциално убежище за неприятели.

Спазвайте добрите практики, за да не прогоните полезните насекоми и птици от градината си. Имайте предвид, че не всяко пълсящо или летящо същество е враг на градината.

6. Времето е подходящо за реформи

Ако не сте уцелили мястото на някое растение от първия път, сега можете да поправите грешката си. Местенето трябва да стане в топъл ден, а бързите реакции са задължителни. Постарайте се да запазите максимално целостта на кореновата система.

Дълбочината на засаждане трябва да е същата. Не забравяйте да полеете обилно след процедурата.

7. Погрижете се за моравата

Нищо не подчертава красотата на цветните лехи така добре както зеленият тревен килим. За да се хвалите с него обаче се изискват не малко усилия.

Почистете с гребло пожълтелите листа, мъховете и отмрелите участъци. Аерирайте в дълбочина. Където се налага, подсейте с нови семена. Започнете борбата с плевелите, ако искате еднородна повърхност.

Време е за първото косене за годината, както и за проверка на поливната система. Поливането на тревните площи зависи от наличната влага. Заедно с него е добре да внесете и торове.

8. Зимната защита се премахва

Почистете внимателно растителните остатъци, които сте използвали за предпазване на по-чувствителните растения от студ. Пазете новопоникналите стъбълца и листенца от повреди. За всеки случай оставете част от материалите за защита наблизо. Все пак не се знае дали баба Марта няма да се разлюти неочаквано.

Почвата около розите също вече може да се отгребе. Заедно с това трябва да се проведе и резитба.

9. Време е за сеитби и пресаждане

Засяването на семена е най-евтиният начин да украсите градината и балкона, а месец март е най-подходящ за начало на такова начинание.

Избирайте качествени семена, обръщайте внимание на сроковете, не използвайте стара почва или торфена смес. Поставете съдовете на възможно най-светлото място.

Пресаждането на балконските цветя в нов субстрат и по-голяма саксия ще им даде възможност за по-добро развитие. Внимавайте да не нараните корените и съобразете правилно размерите на новите съдове. След месец може да започнете с подхранването. (ХФ)