Ива Тончева

Нидерландия - три пъти по-малка по територия от България, но с три пъти по-голямо население навлиза смело в кръговото земеделие - максимално оползотворяване на суровините и дори на отпадъците, за да се отговори на предизвикателствата на климатичните промени. Страната вече има Стратегия за кръгова икономика 2050, както и визия след десет години да бъде световен лидер в кръговото земеделие. Амбициозна цел на Нидерландия, втората в света страна-износител на земеделска продукция! Примерите й за кръгови ферми, обединения и дори сектори не са единични.

“Плодовият мотор”: кръгово отглеждане на плодове

Нидерландският кооператив Бетувсе фраутмотор (плодов мотор) работи с всеки възможен партньор по веригата, между които местни производители на плодове и дори потребители, за да създаде безотпадна икономика, като преработва свръхпроизводството от плодове в района на Бетуве в регионална продукция от висок клас. Мотото им е: Подкрепа за биоразнообразието и производството. Кооперативът се е насочил към традиционните производители на плодове, като добавя стойност на производството им, а те от своя страна получават добра цена за стоката си и могат да инвестират в овощните си градини. Инвестицията има различни измерения, включително в живи плетове и бордюри с цветя, които са привлекателни за дивите пчели и допринасят за увеличаване на биоразнообразието.

Фраутмотор купува ябълки от местни производители, които са членове на кооператива. Това не са ябълки с най-добрия външен вид, но с все още добър вкус. Не ги оставят да се развалят и да ги бракуват, а местни винпроми правят традиционния сайдер или безалкохолен газиран сайдер. Продажбите са в района, но и отвъд с марката на регионален продукт Betuwse Krenkelaar. От 2017 г., когато започват, начинанието им е довело до преработката на 20 тона свръхпроизводство на ябълки.

Красотата на кривите краставици

Една от основните причини за похабяването на плодове и зеленчуци е, че сме твърде втренчени в красивия им външен вид. Около 10-20 процента от плодовете и зеленчуците (по данни на ФАО) се изхвърлят, понеже не изглеждат така, както подобава на вкуса им. Нидерландската фирма Kromkommer (комбинация на думите краставици и крив) е създадена през 2012 г., за да спаси всички плодове и зеленчуци, които иначе биха били застояли и изхвърлени заради външния си вид или свръхпроизводство. Няма значение дали големи или малки; одраскани или наранени; криви или прави. Накрая никой няма да забележи какви са морковите във вашата крем-супа, нали?, казват от Kromkommer.

Основното в спасяването на кривите краставаци и моркови, неугледни домати или чушки е партньорството. Те вдъхват живот на начинанието си, когато успяват да създадат асоциация на партньори по цялата верига: от производители и ресторанти до магазини и, разбира се, потребители. Kromkommer си партнира с нидерландски производители от различен мащаб. Познават добре потока на зеленчуците си и кога какво количество имат. Просто е, нали?

Перспективите

Вече десетилетия нидерландското, а и европейското земеделие е насочено към възможно най-ефективното производство на храни при намаляващи, но все още разумни доходи за фермерите. И въпреки че все повече се обръща внимание на намаляването на торовете и на опазването и дори увеличаването на биоразнообразието, бъдещето на земеделието е другаде: устойчивото земеделие. Ефективното производство, достъпна и здравословна продукция остават цел, но трябва да бъде извървяна важна трансформация: оползотворяване на всички ресурси не само на ниво ферма, а на местно, регионално, национално и дори транснационално ниво.

Насочването към кръговото земеделие не значи, че трябва да се върнем към селската идилия от ранните години на ХХ век, когато почти не е имало торове. Кръговото земеделие не означава да бъдат налагани нови потискащи догми, пазарни изисквания и правителствени регулации.

Според разработка на Университета във Вагенинген (Нидерландия) кръговото земеделие е съвместно търсене на фермери, заинтересовани граждани, бизнес, учени и изследователи на оптималната комбинация на екологични принципи и модерни технологии на основата на нови партньорства, нови икономически модели и надеждни социални услуги. Вниманието е насочено не само върху добивите и пестенето на ресурси и енергия, а и върху важността на възможно най-малкия натиск върху околната среда, природата и климата.

Амбициите на нидерландското правителство в Плана за действие 2030 са да бъдат постигнати различни видове споразумения и конкретни прозрачни бизнес сделки във ферми и в хранителния сектор, като се споделят отговорности и се разшири подкрепата за преходния период. Правителството се ангажира да предложи политики, които да подкрепят първопроходците, тръгнали по пътя на кръговото земеделие и да насърчи предприемчивите да правят повече. Ще се прави оценка как да се поддържат равнопоставени условия срещу чуждестранен внос в ЕС. Ще бъдат популяризирани нови инициативи, възпрени контрапродуктивните политики и ще се инвестира в знания и иновации. Планира се подкрепа за сътрудничествата на местно ниво, както и за снабдителните вериги.

Първи и приоритетни сфери са подобряването на качеството на почвата и водата; намаляването на емисиите и замърсителите; затварянето на хранителните цикли и регионално сътрудничество. Вече са определени регионални пилотни проекти.

За “затварянето” на кръга във фермите и регионите правителството окуражава нидерландските производители и преработватели да търсят партньори в други страни, включително и в България.