Този месец австралийската реколта от бадеми ще покаже успеха на нови сортове, с които индустрията търси начини за борба с намаляването на популацията на пчелите.
Шест нови сорта са разработени в Университета в Аделаида в Южна Австралия, и са пуснати на пазара в страната през 2016 и 2017 г.
Оттогава 204 000 резници са вече продадени на разсадници от Бадемовия борд на Австралия, като сортовете Карина и Максима се оказват най-популярните досега.

Много от младите дръвчета, засадени в овощни градини, вече са на почти четири години и ще дават продукция за първи път тази година, от края на февруари до април.

Университетът в Аделаида ръководи национална програма в продължение на две десетилетия, с цел търговското пускане на новите сортове, тя се финансира от Hort Innovation.

Три от сортовете - Карина, Мира и Максима - имат полутвърди черупки, докато Вела е с мека черупка, Реа е с тънка обвивка, а Капела - с твърда черупка.За фермерите - Максима е популярна с голямото си ядро.
Нонперли пък, известен още като сорт с калифорнийска "хартиена" обвивка, т.е. тънка, и е от основните търговски сортове в света.

Ръководителят на програмата д-р Мишел Виртенсън заявява, че данните, събрани от трите им сайта, ще бъдат много важни тази година, тъй като дърветата са близо до зрялост.

Според нея обратната връзка на производителите на новите сортове с публиката също ще бъде важна тази година за бъдещото разширяване на сортовете.

Първата по-голяма продукция тази година ще е от Карина и Максима.
Следващата задача е маркетолозите да намерят пазари за тях или да решат в кои категории да ги предлагат на мнозината заинтересовани от други страни.

Обикновено получавам обратна връзка от производителите, които са ги засадили, така че това ще е голямата тестова година, според мен, казва тя.

Споменава се, че САЩ са доминиращата нация за производство на бадем, отглеждайки около 80 на сто от бадемите в света, следвана от Австралия, Испания, Иран и Италия.

Историята ни е представена от The Lead South Australia и е интересна и поучителна за произодителите от цял свят и тези, които се интересуват от нови сортове, казва редакторът Джим Плуф.