Градинският грах се сее в края на февруари

18 февруари 2020
Растениевъдство / Полезни съвети
11268
 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Градинският грах (Pisum sativum) е едногодишно растение от семейство бобови (Fabaceae). Граховите зърна съдържат белтъчини (25-30%), витамини (С, В), желязо, цинк, фосфор, калий.

Градинският грах е непретенциозна, студоустойчива, зеленчукова култура. В началните фази от развитието си той понася без проблем отрицателни температури до минус 6-8оС. Оптималната температура за вегетацията на граха е 18 - 20оС. Температури над 25оС се отразяват неблагоприятно на развитието му.

Грахът е влаголюбива култура и се развива добре, когато съдържанието на влага в коренообитаемия почвен слой е над 70-75% от ППВ(пределна полска влагоемност). Най-високи изисквания към влагата в почвата растенията проявяват през фазите: бутонизация, цъфтеж и формиране на чушките. През този период засушаването, високите температури и ниската атмосферна влажност се отразяват неблагоприятно върху добива.

Грахът се развива добре върху глинесто-песъчливи почви с неутрална реакция. Тази зърнено-бобова култура обогатява почвата с азот и е от най-добрите предшественици на повечето земеделски култури.

Подходящи предшественици на граха са окопните култури - картофи, цвекло, царевица и др. На даден участък градинският грах не трябва да се сее след себе си и след други бобови култури (фасул, леща, бакла) по-рано от 5-6 години.

Грахът е с къс вегетационен период и към хранителните вещества в почвата няма много високи изисквания. Той се развива много добре на площи наторени с фосфорни торове. Те се внасят през есента с основната обработка на почвата. При отглеждане на грах на неплодородни почви е целесъобразно торене с комбинирани минерални торове.

Площите предвидени за засяване с градински грах се обработват през есента, след прибирането на предшественика, на дълбочина 25см. Предсеитбените обработки включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10см.

Сеитбата на градински грах е желателно да се извърши при първа възможност до края на февруари с обеззаразени, качествени, семена с проверена кълняемост. Грахът се сее на дълбочина 5-6см.

Сеитбата може да се извърши по няколко начина;

- гнездова сеитба – в едно гнездо се поставят 4-5 семена при разстояние 30см между гнездата и 60см между редовете,

- редов посев при разстояние 20см между редовете и 8-10см вътре в реда,

- лентова сеитба – редуват се ленти с 2, 3 до 4 реда в лента. Разстоянието между редовете в лентата е 15-20см, а между лентите 50-60см.

Основните грижи през вегетацията на граха включват 1-2 плитки окопавания. Първото окопаване се извършва в началото на вегетацията при височина на растенията 5-6см, а второто – две седмици по-късно. С почвообработките се унищожава конкурентната плевелна растителност.

Грахът като ранна пролетна култура е добре обезпечен с влага, която е натрупана през есенно-зимния сезон. Поливане при граха се налага само при по-късни сеитби и в години с климатични аномалии - суха пролет и екстремно високи температури.

От неприятелите на граха икономически най-важният неприятел е граховият зърнояд. Той е сиво-черен малък бръмбар с дължина 4-5мм. Има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в растителните остатъци, под напуканата кора на дърветата, в складовете. Повреди нанасят ларвите. Те са кремаво-жълти, с дължина 5-6мм. Ларвите унищожават голяма част от вътрешността на зърното, където протича цялото им развитие. В едно зърно се развива по една ларва. Преди да каквидира тя изгризва кръгъл отвор без да засяга обвивката на зърното.

За борбата с този вредител се препоръчват две - три пръскания. Първото третиране се провежда в началото на цъфтежа, а второто и третото – през интервал от 7-8 дни. Подходящи инсектициди за борба с граховият зърнояд са; Вазтак Нов 100 ЕК – 0,02%, Децис 2,5 ЕК – 0,04%, Суми Алфа 5 ЕК (Сумицидин 5 ЕК) - 0,02%, Карате Зеон 5 КС – 0,02% и др.

Градинският грах се прибира в технологична зрелост, преди втвърдяване на семената, обикновено от края на май до средата на юни, в зависимост от сорта и сроковете на сеитба. Беритбата се извършва поетапно, през 2-3 дни.

Още от Растениевъдство / Полезни съвети
0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През март при овощните култури, през периода от набъбване до разпукване на пъпките, се провежда профилактично пръскане с медсъдържащи фунгициди (1% бордолезов

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Лещата е едно от най-старите културни растения отглеждани от дълбока древност. Произхожда от Югозападна Азия. Египтяните, евреите

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Чесънът (Allium sativum) е едногодишно растение, което се размножава вегетативно. Той е студоустойчива и светлолюбива зеленчукова култура

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Лешникът е дълголетно храстовидно (дървовидно) растение от семейство брезови (Betulacea). Той е разпространен на много места в Азия, Европа и Америка.

Последни новини
0

Банковата система е в добра кондиция, увери управителят на БНБ Димитър Радев От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми готвят банките

0

АИКБ: Тя да действа месец, а през това време да се поправи извънредният закон Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса

0

Министърът обеща да предложи да се замразят чиновническите заплати и да не се раздават бонуси Готвим актуализация на бюджета, когато бъдем готови, ще го обявим

0

Смесването им има латентни последици Някои стопани на домашни любмци варят каши и към тях добавят суха храна - за повече “хранителност". Но всички ветеринарни специалисти в един глас предупреждават:

0

Акарите (кърлежите), предизвикващи вароатозата, навлизат в онези килийки, чиито личинки са напълно развити и които пчелите са започнали да подготвят за запечатване

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата стои и чака становище може ли да продължат големи строежи на пътища и друга инфраструктура. Агенцията по обществени поръчки изяснява с комисии в парламента какво точно са решили На България ѝ се разминаха фиксирането на цените на всички стоки и наказанията за “невярна” информация за коронавируса

Героят от САЩ '94 Петър Александров, който е част от треньорския щаб на швейцарския  “Аарау”, се включи в изключително забавно и много професионално монтирано видео, с което целият отбор отправи послание “Заедно ще се справим”. Защитникът Раул Гигер се оказва в “голяма нужда” - в тоалетната е, а му е свършила хартията

Банковата система е в добра кондиция, увери управителят на БНБ Димитър Радев От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми готвят банките, които работят у нас. До дни БНБ ще обяви решението си, с което им позволява така да помогнат на кредитополучателите, затруднени от извънредното положение