Продукти: малко брашно за поръсване на работния плот, 500 г бутер тесто без мая, 3-4 лъжици сладко по ваш вкус, 1-2 чаени лъжички картофено нишесте (по желание), малко прясно мляко, 1 суп. лъжица захар, 1-2 чаени лъжички семена от сусам.
Приготвяне: Поръсете масата с брашното и разточете тестото на две кори.
Изрежете от тях два еднакви кръга. Едната кора прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене.
Намажете тестото със сладко, като не достигате до края, а отстъпвате с няколко сантиметра. Ако сладкото е прекалено течно, смесете го с картофеното нишесте. Покрийте с втори кръг тесто.
В средата на бъдещия пай поставете малка чашка (виж на снимката). Нарежете тестото на 16 парчета. След това завъртете всеки от получилите се триъгълници около оста.
Намажете пая отгоре с прясното мляко, като внимавате да не разнасяте сладкото. Поръсете със захарта и сусама. Поставете във фурна на 180 градуса за 25-30 минути. Охладете преди да сервирате.
Коментари